Autóbehozatal hazatelepülőknek

2004.03.22. 11:06

Változnak-e a hazatelepülőkre vonatkozó gépkocsibehozatali szabályok?

Tisztelt Váradi Úr!

Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását, illetve segítségét:
Jelenleg külföldön (EU) külszolgálaton tartózkodom, melynek jövő évi befejezését követően szeretnék egy személygépkocsit Magyarországra magammal vinni. Az ÁFÁ-t kiszállításkor vissza szeretném igényelni.
A jelenlegi jogszabály szerint hazatelepülőként 1,6 literig az autó vételárának 10 %-át, 2 literig 20 %-át kell megfizetni, ebben az esetben minden egyéb más adó és járulék nélkül. (Egyéb feltétel még a min. 2 évi kinttartózkodás, kiküldő szerv igazolása, 6 hónappal a külszolgálat előtti megrendelés, stb.)
Kérem szíves válaszát arra, hogy a májusi EU-belépéssel a hazatelepülőkre vonatkozó gépkocsibehozatali szabályok változnak-e, ha igen, milyen módon?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
D.Zoltán

Tisztelt D. Zoltán!

A csatlakozást követően a jelenlegi vámjogi szabályozás hatályát veszti

.
A vámunió miatt a kérdéses gépjárművet - mivel Ön azt EU-s tagországból kívánja behozni - Magyarországon már nem kell vámekezltetnie.
A csatlakozást követően az EU-tagországban vásárolt használt gépjármű után az ÁFA-t külföldön, új gépjármű vásárlása esetén azonban a Magyarországon kell megfizetnie.
Itthon a forgalomba helyezés során a hatósági díjakon kívül regisztrációs adót kell fizetnie. Ennek mértékével kapcsolatban kérem, korábbi válaszaimat nézze át.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő