Autóbehozatal: fogyasztási vagy regisztrációs adó?

2004.05.05. 16:02

A februári hercehurca miatt leállt az ügy.

Tisztelt Totalvám,

2003. december végén hozattam be egy svájci származású autót megbízott cégen keresztül (1998-as Ford Mondeo). Az autót akkor levámolták, volt januárban KF-en is, majd a februári hercehurca miatt leállt az ügy.
A cég, aki az ügyet intézi, azt mondja, hogy a kormány rendelete miatt kialakult helyzetben nem adnak ki rendszámot. Ezért azóta is E rendszámmal fut a kocsi.
Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi helyzetet figyelembe véve, kell-e valamiféle (pl. regisztrációs díj.) plusz összeget fizetni az autó után vagy sem? Vonatkoznak-e rá az új szabályok? Előreláthatólag mikor kaphat a kocsi végre rendes rendszámot?

Válaszát, tájékoztatását előre is köszönöm,
Ispanovits András

Tisztelt Ispanovits András!

Amennyiben a járművet valóban vámkezelték február 1-e előtt, és a fogyasztási adót megfizették, akkor a forgalomba helyezéskor már nem kell regisztrációs adót - különbözetet - fizetni.


Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a forgalomba helyezést az kéri, akinek a nevére a február 1-e előtti fogyasztási adót kiszabó és befizetését igazoló vámhatósági határozat szól!!!!!!
Ha más kéri a forgalomba helyezést, akkor a regisztrációs adót meg kell fizetni a forgalomba helyezéskori szabályok szerint.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő