Problémák a vámhivatali ügyintézéssel

2004.06.10. 23:52

Többször beszéltem az ügyintézővel, de egyszer sem tudta meghatározni, mikor lesz lezárva.

Tisztelt Váradi Mihály vámszakértő úr!

Az én problémám egy vámvisszatérítési ügyből ered.
2002 augusztusban vámkezeltettem egy személyautót, melyet vámmentesen hozhattam volna saját részemre. Vámot szabott ki a hivatal, mert a származás szövege nem pontosan szerepelt a számlán (6000 Euro alatti érték). A hivatalban arról tájékoztattak, hogy ha igazolom az eredetet, akkor visszatérítik a befizetett vámot.
Ezért beszereztem egy EUR1-es származási bizonylatot az autóról. Egy visszatéritési kérelemhez csatolva benyújtottam a hivatalhoz októberben.
2003 márciusban érkezett válasz, amely az volt, hogy az államigazgatási ügyet, mely a visszatérítés miatt indult, felfüggeszti a hivatal egy évre, mert a külföldi hatóság megkereshető a törvény szerint. 2004 márciusában hiába vártam értesítést a vámhivataltól. Telefonon többször beszéltem az ügyintézővel, de egyszer sem tudta meghatározni, hogy mikor lesz az ügyem lezárva. Arra hivatkozik, hogy a külföldi hatóság nem válaszolt eddig.
Az lenne a kérdésem, hogy ön szerint meddig várjak? Mi legyen a következő lépés? Érdemes jogászt megkeresni?
Válaszát köszönöm

Tisztelettel
Bozóki Gábor

Tisztelt Bozóki Gábor!

Ön a rendelkezésre álló határidőn belül 2002. októberben benyújtotta a megfelelő származást igazoló bizonylatot.


A vámhatóság a rendelkezésére álló 30 napos ügyintézési határidőn belül az Ön ügyét nem intézte el - nem hosszabbította meg maximum 30 nappal az elintézési határidőt - illetve az elintézési határidőn belül hivatalosan nem értesítette Önt arról, hogy külföldi szerv megkeresése szükséges az ügyben.
Mindezeknek megfelelően a Vámhivatal törvényt sértett azáltal, hogy az elintézési határidőn belül nem hozott államigazgatási határozatot a vámvisszatérítésről.
A vámhatóságnak valóban joga van a külföldi vámszerv megkeresése esetén az ügyintézési határidőt legfeljebb!!! 12 hónapra felfüggeszteni. Amennyiben a 12 hónap eltelik, azonban a külföldi hatóság még nem válaszolt, akkor a vámhatóságnak anélkül kell meghoznia a határozatát, hogy erre a válaszra várna - nem halaszthatják a döntést addig, ameddig az nekik megfelelő.
Amennyiben az elintézési határidőn - 30 napon belül nem hoztak az Ön részére határozatot - és nem értesítették hivatalosan az eljárás felfüggesztéséről ez idő alatt, úgy Önnek (amennyiben az EUR1 okmány megfelel a jogszabályi feltételeknek - igazolt a származás) a határidő lejártát követő időponttól kamatosan jár vissza a vám összege.
Javasolom, hogy keressen meg egy jogi képviselőt az ügyben.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő