Mi minősül új közlekedési eszköznek az EU-ban?

2004.08.02. 16:45
Kérdésem főleg az Áfa szempontjából lenne fontos.
Tisztelt Váradi Úr!

Az a kérdésem lenne, hogy:
Mi minősül új illetve használt gépjárműnek (főleg mkp) a vámjogszabályok szerint?
Egyesek azt állítják, hogy amennyiben 6 hónanál fiatalabb vagy 3000 km-nél nem többet futott a jármű, akkor az újnak minősül, még akkor is, ha az már egyszer forgalomba lett helyezve külföldön.
Kérdésem főleg az Áfa szempontjából lenne fontos. Pl. ha én behozok egy járművet, ami Németországban már forgalomba lett helyezve, de még nem merítette ki a fent leírtak szerint a használt jármű fogalmát, akkor kell-e Áfa különbözetet fizetni (mint magánimportőr illetve cég)

válászát várva, maradok tisztelettel
Hunka Norbert

Tisztelt Hunka Norbert!

Az alábbiakban az APEH honlapján található Információs füzetekben található magyarázatot küldöm meg Önnek.

"Új közlekedési eszköz

Új közlekedési eszköznek személy és/vagy teherszállításra szolgáló szárazföldi, vízi illetve légi jármű minősülhet.
Új közlekedési eszköz az a beépített erőgéppel hajtott szárazföldi gépjármű, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm3-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kw-ot és amely legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 6 hónap telt el.
Új közlekedési eszköz a 7,5 métert meghaladó hosszúságú vizijármű, amely legfeljebb 100 hajózott órát volt használatban, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 3 hónap telt el.
Új közlekedési eszköz továbbá az az 1550 kilogramnál nagyobb felszálló tömegű légi jármű, amely legfeljebb 40 repült órát volt használatban, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 3 hónap telt el.

Mindazon Közösségen belüli termékértékesítésekre, termékbeszerzésekre, amelyeknek a tárgya az előzőekben foglaltaknak megfelel (vagyis új közlekedési eszköznek minősül) az új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítésére, beszerzésére vonatkozó speciális szabályokat is alkalmazni kell. Az értékesítésről kötelező számlát, egyszerűsített számlát kibocsátani. A számlának, egyszerűsített számlának tartalmaznia kell az új közlekedési eszköz másik tagállamba történő értékesítése esetén az erre a tényre való utalást, a közlekedési eszköz első forgalomba helyezésének időpontját és szárazföldi közlekedési eszköz esetén a futott kilométerek számát, vizi közlekedési eszköz esetén a hajózott, légi közlekedési eszköz esetén a repült órák számát."

Amennyiben a jármű megfelel a tájékoztatóban felsorolt feltételeknek, akkor függetlenül attól, hogy a másik EU-s tagországban már forgalomba lett-e helyezve - új közlekedési eszköznek minősül. Ekkor Ön akár magánszemélyként, akár cégként Mwst. Nélkül veheti meg a járművet.
Magánszemélyek esetén itthon a forgalomba helyezés előtt a vámhatóság állapítja meg, és veti ki az ÁFA-t (a magyar 25%-os tétellel). Cég esetében pedig az ÁFA-bevallásában kell rendeznie az ÁFA-fizetést.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő