Osztrák céges autók itthoni használata

2004.08.18. 11:01
Külföldi rendszámú gépjárművek tartós magyarországi használatára nincs lehetőség.
Tisztelt Szakértő úr,

A következő kérdéseink lennének:
1, Magyarországon bejegyzett kft. vagyunk. (tulajdonosok magyar állampolgárok). Egy osztrák céggel szerződést kötöttünk magyar piacon való együttműködésre. Használhatjuk-e osztrák partnerünk gépkocsiját itthon, folyamatosan és/vagy tartósan?
2, Ha a Magyarországon bejegyzett kft. tulajdonosai osztrák és magyar cégek és/vagy magánszemélyek, akkor változik-e a helyzet?
A haszongépjármű típusa Peugeot Partner a személygépkocsié Volkswagen Passat.

Válaszát előre is köszönjük
Tóth Mihály

Tisztelt Tóth Mihály!

Magyarországon rendszeresen használni kívánt gépjárművet a tulajdonszerzés, illetve az országba történő behozatalt követően a jármű belföldi üzembentartója 30 napon belül köteles Magyarországon forgalomba helyeztetni.


Ennek jogszabályi alapja az alábbi:
"1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
...
Tv. 23. §
...
(6) A belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzemben tartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni."

A kérdés a továbbiakban, hogy ki számít üzembentartónak.
"1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
Tv. 47. § A törvény alkalmazásában:
t) Belföldi üzemben tartó: az az üzemben tartó akinek (amelynek) lakó-, szokásos tartózkodási, illetve székhelye a Magyar Köztársaság területén van."

Úgy gondolom, hogy az előzőek alapján egyértelmű, hogy a külföldi rendszámú gépjárművek tartós magyarországi használatára nincs lehetőség.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő