Forgalomba helyezési kötelezettség Magyarországon?

2004.08.23. 12:45
A külföldi rendszámú gépjármű tartós magyarországi használatára sajnos nincs mód.
Tisztelt TotalVám!

Miután EU tagállam lett hazánk, van-e olyan törvényi szabályozás, amely kötelezővé teszi a más EU-s államban vásárolt autó belföldi forgalomba helyezését.
Tegyük fel, hogy Németországban vásárolok egy autót, kötelező-e számomra kezdeményezni a magyarországi forgalomba helyezését, vagy üzemeltethetem úgy is az autót, hogy ahhoz német rendszám, és forgalmi van, természetesen abban megjelenek, mint tulajdonos.
A választ előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Vrana Zoltán

Tisztelt Vrana Zoltán!

Magyarországon rendszeresen használni kívánt gépjárművet a tulajdonszerzés, illetve az országba történő behozatalt követően a jármű belföldi üzembentartója 30 napon belül köteles Magyarországon forgalomba helyeztetni.
Ennek jogszabályi alapja az alábbi:
"1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
...
Tv. 23. §
...
(6) A belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzemben tartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni."

A kérdés a továbbiakban, hogy ki számít üzembentartónak.

"1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
Tv. 47. § A törvény alkalmazásában:
t) Belföldi üzemben tartó: az az üzemben tartó akinek (amelynek) lakó-, szokásos tartózkodási, illetve székhelye a Magyar Köztársaság területén van."

Úgy gondolom, hogy az előzőek alapján egyértelműen látja, hogy a külföldi rendszámú gépjármű tartós magyarországi használatára sajnos nincs mód.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő