Korábban behozott motor beépítése utáni regadó

2004.10.08. 16:08

Ha ezt a motort akkor építettem volna be az autómba, senkit nem érdekelt volna.

Tisztelt Váradi úr!

Sokat olvasgattam, ill. keresgéltem a reg. adóval kapcsolatos cikkeket, de a problémámra sehonnan sem kaptam kielégítő választ.
2001. januárjában behozatalra került (hivatalosan, elvámolva) egy gépkocsi motor. Én ezt a motort egy hónapja megvásároltam az illetőtől aki behozta. Szeretném a saját, magyarországi forgalomban lévő gépkocsimba beépíteni.
A különbség csak az lenne, hogy eredetileg 1600 cm3-es volt az autóm motorja, a vásárolt és beépítésre szánt motor pedig 1800 cm3-es, de ugyanolyan gyártmányú.
A kérdésem a következő:
Tudom, hogy ha a beépítendő motor magasabb regisztrációs adó kategóriába tartozik, akkor a regisztrációs adó különbözetet meg kell fizetni.
A problémám csak az, hogy ez a motor a reg. adótörvény hatályba lépése előtt már az országba került, amikor még hivatalosan EU-tagok sem voltunk. Ha ezt a motort akkor építettem volna be az autómba (a megfelelő engedélyek birtokában), senkit nem érdekelt volna. Ezért nem vagyok tisztában azzal, hogy miért kell reg. adó különbözetet fizetnem, mert csak most kerülne beépítésre a motor.
Nagyon megköszönném, ha mielőbb válaszolna!

Köszönettel:
Kovács Péter

Tisztelt Kovács Péter!

A regisztrációsadó-különbözetet azért kell megfizetnie, mivel az a jármű átalakításának időpontjában válik esedékessé.

Ezért nincs jelentősége a beépítendő motor behozatali időpontjának.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő