Motorkerékpárok regisztrációs adója

2004.11.03. 13:16

Mi a helyzet a segédmotoros kerékpárokkal?

Tisztelt TotalVám!

Az új regisztrációs adótábla-tervezettel kapcsolatban lenne egy érdekes kérdésem.
Motorkerékpárok esetében 10 000-12 500 Ft-os összeget kell letenni az asztalra regadó gyanánt 80 cm3-ig. Mi a helyzet a segédmotoros kerékpárokkal, azaz az összes 50 cm3-nél kisebb lökettérfogatú masinával?
Azok ugyanis a jelen szabályozás szerint - nem gépjármű kategória ama paradoxon ellenére, hogy KGFB-t kell kötni rájuk is (miért???)- nem tartoznak a motorkerékpár kategóriába, ezért véleményem szerint nem regadókötelesek. Így van?

Üdvözlettel:
Juhász Gábor

Tisztelt Juhász Gábor!

A törvénytervezet szövege az alábbi:

Tv. 2. § 10. pontja
/E törvény értelmében/
"10. motorkerékpár: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet alapján motorkerékpárnak vagy segédmotoros kerékpárnak minősülő gépjármű."

Az alábbiakban a hivatkozott rendelet kivonatos szövegét közlöm Önnel:
"1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól
II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak
j) Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két vagy három kereke van, és a tervezési legnagyobb sebessége 45 km/óránál nagyobb, továbbá olyan négykerekű gépjármű, amelynek saját tömege legfeljebb 550 kg, és motorteljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.
r) Segédmotoros kerékpár: olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belsőégésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb, és saját tömege legfeljebb 350 kg.
r/1. Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el."

A tervezett szabályozásnak megfelelően sajnos a segédmotoros kerékpárok után is kell regisztrációs adót fizetni. Az adó alól csak a rendelet szerint még kerékpárnak minősülő, kisteljesítményű motorral meghajtott járművek mentesülnek.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő