Hazatelepülés USA-ból

2004.11.11. 12:22

Egy 2006-os behozatallal kapcsolatban sajnos még nem tudjuk, milyen korlátozások lesznek.

Tisztelt Váradi Mihály!

Amerikai Focus: a behozatal költségei című cikkel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Jelenleg az USA-ban élek és dolgozom 2000 óta. Magyar állampolgár vagyok. 2006 augusztusában költözöm haza.
Ha most vásárolok egy Toyota Corollát, akkor az otthoni beüzemelésnél a fenti cikkben leírt eljárásra kell-e számítanom, Vám, termékdíj, regisztrációs adó és ÁFA?
Kérdéseim:
Milyen beviteli költségeim lesznek 2006 augusztusában, egy 2004 novemberében vásárolt Toyota Corolla (mostani értéke kb. $14 000) magyarországi üzembehelyezésénél?
Ezekből a költségeimből mit igényelhetek vissza?
További kérdés merül fel a 6. pontban említett "előzetes műszaki vizsgálattal" kapcsolatban, az amerikai Toyota Corrolla forgalomba helyezhető-e egyáltalán?

Tisztelettel:
M. Zsolt

Tisztelt Mak Zsolt!

Amennyiben Ön 2006-ban haza kíván költözni, akkor megilleti majd a személyes vagyontárgyak tekintetében a vámmentesség - ez Magyarországon ÁFA menteséget is jelent.

(Legalább 12 hónapja külföldön élő személy) A személyes vagyontrágyak körébe beletartozik a saját néven lévő személygépkocsi is. (A hazaköltözés előtt legalább 6 hónappal a tulajdonába kerüljön)
Sajnos a gépjármű után a regisztrációs adó fizetési kötelezettség nem kerülhető el. Az adó összegének megállapításához ismernem kell a jármű üzemanyagát, a motor hengerűrtartalmát, illetve a környezetvédelmi besorolást. Véleményem szerint az USA-ban most vásárolt jármű esetében ez nagy valószínűséggel megfelel az EU-s EURO III-as besorolásnak.
Az előzetes műszaki vizsgálattal kapcsolatban a Közlekedési Főfelügyelet tud tájékoztatást adni - azonban még Ők sem ismerhetik a 2006-ban érvényben lévő szabályokat.
Én úgy tudom, hogy az USA-ban használatos szimmetrikus fényszóró cseréje után - asszimetrikusra - nincs akadálya a forgalomba helyezésnek.
Egy 2006. évi behozatallal kapcsolatban sajnos jelenleg még nem tudjuk, hogy milyen korlátozások lesznek akkor érvényben - EURO kategória kérdése.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő