88-as Mercedes 190D behozatala?

2005.01.27. 12:29

Olyan járművek helyezhetőek forgalomba, amelyek rendelkeznek európai típusbizonyítvánnyal.

Tisztelt Váradi Úr!

Szeretném megtudni, hogy ha egy 88-as Mercedes 190D típusú autóra hármas hatású katalizátor lett szerelve, és a német forgalmija alapján teljesíti az Euro2 emissziós normát, akkor az autó hány környezetvédelmi pontot kap?
Az Euro3 lenne az öt pont? És akkor az Euro2 vagy minden régebbi az "5-nél rosszabb" kategória?
A díjszabás sem egyértelmű számomra; már nem tudom melyik táblázathoz képest nőtt 25%-kal az ár!
Jól értem, hogy a legolcsóbb kategória (benzin 1100 alatt 5 vagy több ponttal) után jan 1-től 126 ezer helyett 126*1,25=157,5e Ft-ot kell fizetni?

Tisztelettel:
Némethy László

Tisztelt Némethy László!

Sajnos úgy tudom, hogy az Ön által megjelölt jármű annak ellenére sem helyezhető Magyarországon forgalomba, hogy teljesíti a motorja az EURO II-es normát.


A jogszabály ugyanis azt mondja ki, hogy olyan járművek helyezhetőek forgalomba az EU-ból behozva, amelyek rendelkeznek európai típusbizonyítvánnyal. Úgy tudom, hogy ilyen típusbizonyítvánnyal csak 1996-tól gyártott és először fogalomba helyezett járművek rendelkeznek.
A fentiek alapján a behozatal előtt feltétlenül javasolom, hogy a műszaki vizsgáztatást végző Közlekedési Felügyeletnél szíveskedjen érdeklődni arról, hogy a jármű forgalomba helyezhető-e!!

A 2005. január 1-től érvényes regisztrációs adó táblázatban szereplő valamennyi összeg 1,25 szeresét kell megfizetni regisztrációs adóként.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.