Autó behozatala Angliából

2005.12.01. 19:11
Angliában használt személygépkocsimra hazalátogatáskor kell-e regadót fizetnem?

Tisztelt Varadi Ur!

Angiaban elve es dolgozva, szeretnek hazalatogatni 3-4 het idotartamra angol rendszamu, angol biztositassal rendelkezo szemelygepkocsimmal. Megtehetem-e ezt legalisan a regado megfizetese nelkul, mivel a latogatas utan vissza szeretnek terni Angliaba meg egy idore, valamint ez a kocsi Magyarorszagon forgalomba nem helyezheto, mivel nem felel meg az emisszios normaknak.

Illetve angliai kintletem utan ha ugy dontok hogy veglegesen hazakoltozom Magyarorszagra, es ezzel a kocsival lepem at a hatart mit tehetek vele utana itthon? Alkatreszkent el tudom vamoltatni es ha ezt kerem sajat labon kozlekedhetek vele, vagy azonnal a magyar hataron trelerre kell rakatnom hogy hazajussak vele?

Valamint feltetelezem ebben az esetben is ki kell vonatnom Angliban a forgalombol. Elnezest az osszetett kerdesert es az ekezethianyert.

Tisztelettel:

Ivacskovics Gergely

Tisztelt Ivacskovics Gergely!

Amennyiben a jármű az Ön nevén van forgalomba helyezve Angliában, úgy mindenféle egyéb papír nélkül tud vele az EU területén, és azon kívül is közlekedni.

Amennyiben véglegesen haza kíván költözni - állandó tartózkodási helyét Magyarországra helyezi át - úgy a járművet itthon kellene forgalomba helyeztetnie. Amennyiben lehetősége van továbbra is Angliában forgalomban tartani a járművet, úgy igazából semmilyen gondja nem származhat az idegen rendszámmal történő közlekedésből (kötelező biztosítást és a kinti helyi adókat természetesen továbbra is fizetnie kell).

A végleges hazaköltözéskor a járművet, ha Angliában kivonatja a forgalomból (a továbbiakban már nem kell rá adót, kötelezőt kint fizetnie), úgy ideiglenes rendszámmal haza tud jönni - egészen a lakásáig. Sajnos mivel a jármű itthon nem helyezhető forgalomba, ezért az angliai forgalomból történő kivonás után akár itthon is alkatrészként felhasználhatja, vagy ilyen célra eladhatja.

A járművel közúti forgalomban ezután az ideiglenes rendszám lejártát követően már nem vehet részt!

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő