Wankel-motoros jármű behozatala

2006.02.23. 18:23

1,3-as Wankel-motoros Mazda RX8-at szeretnék behozni Németországból

Tisztelt Váradi Mihály!

Érdeklődnék hogy 1.3 wankel motoros mazda RX8-ra mennyi lenne a regadó? 1.1-1.4b kategóriába sorolják? amúgy itt bent az országban még miylen költségek vannak ha fogralomba szeretném helyeztetni az autót? a határon kapok, vagy lehet venni valami ideiglenes rendszámot amivel tudok közlekedni? a regisztrációs adót az adásvételi napjától számítva meddig kell befizetni? Németországban mikor megveszem az autót mik a további folyamatok? (úgytudom ki kell vonatni ott a forgalomból...)

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelt Levélíró!

Wankel-motorok esetében a kamratérfogat 2-szeresével kell a regisztrációs adót számítani. Ennek megfelelően a 2600 cm3-es benzines motoroknak megfelelően kell az adót megfizetni.

Az adó összege függ még a motor EURO besorolásától és a jármű első forgalomba helyezésének pontos időpontjától. Amennyiben ezeket megküldi részemre, úgy az adó összegét közölni tudom Önökkel.

Az adón kívül kb. 50-60 00 forint költsége merül fel a műszaki vizsga és az okmányirodai költségeken kívül.

Az autót Németországban a volt tulajdonos vonatja ki a forgalomból. A hazahozatalhoz Önnek kint ideiglenes rendszámot kell kérnie a német hatóságoktól, és ezzel tudja hazahozni a járművet. A határon nincs vámkezelés (EU), csak a jármű tulajdonjogát, használati jogát ellenőrizheti a határőrség.

A jármű forgalomba helyezését a behozatalát követő 30 napon belül kell kérni - ehhez ezen időszakon belül meg kell fizetnie a regisztrációs adót.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő