Érdekes kérdés

2006.11.08. 19:42

A férj német, a feleség magyar. A férj tulajdonában levő német rendszámú autót vezetheti a feleség?

Tisztelt Váradi Mihály!

Engedje meg, hogy egy rendkívül izgalmas kérdés tisztázásában kérjem segítségét. Eddigi tájékozódásaim teljesen vegyes információkat eredményeztek, így most már csak Önben van minden reményem.

A kérdés a következő: német állampolgár úriember él Magyarországon ideiglenesen és a tulajdonában van egy német rendszámú autó. Az úriember felesége magyar állampolgár. Vezetheti-e a német állampolgárságú férje német rendszámú autóját??? A feleség rendelkezik a férjétől egy írásos engedéllyel, meghatalmazással, egy közúti ellenőrzés során azonban a rendőrök - bár nem büntették meg - azt mondták, hogy nem vezetheti.

Eddig beszéltem a BRFK Közlekedésrendészeti osztályával, a VPOP Váminformációs Szolgálatával és a Magyar Autóklub közlekedési szakjogászával. Az első két helyen "nem vezetheti" választ kaptam, a harmadik helyen "vezetheti" választ.

Tudom, hogy nem igazán az Ön illetékességi területét érintő kérdésről van szó, de el tudom köpzelni, hogy Ön tudja a välaszt, a német úr pedig várja tőlem az információt a jogszabályhely megadásával.

Válaszát előre is köszönöm:

Iván Beáta

Tisztelt Iván Beáta !

A kérdéssel kapcsolatban a MAK szakjogászával értek egyet. Ugyanis másik EU-s tagállamban forgalomban lévő, másik tagállam állampolgár tulajdonát képező jármű magyar állampolgár által történő vezetéséhez elegendő egy a tulajdonos által adott írásbeli felhatalmazás, kölcsönadási szerződés stb.

Az már más kérdés, hogy amennyiben a tulajdonos - jelen esetben a német állampolgár férj - állandó tartózkodási helye Magyarországon van, úgy a járművet az érvényben lévő szabályok szerint (ez is EU-s szabály) az állandó tartózkodási hely szerinti tagállamban kell forgalomba helyeztetni.

Ennek az ellenőrzés azonban igen nehézkes. Közúti ellenőrzés során csak abban az esetben lehet ezt megállapítani, ha a tulajdonos a magyarországi tartózkodását pl. tartózkodási engedéllyel igazolja, vagy például a megbízásra a magyar tartózkodási helyét írták be.

Természetesen az, hogy a forgalomba helyezés Magyarországon megtörtént-e, vagy nem befolyásolja azt a tényt, hogy a járművet egy névre szóló írásbeli meghatalmazással stb. bármelyik magyar állampolgár vezetheti.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő