Regisztrációs adó utólagos kifizetése

2006.11.09. 20:06

A 2005 szeptemberében Németországból behozott jármű vételárában úgy állapodtunk meg, hogy abban a regisztrációs adó is benne van

Tisztelt Váradi Mihály!

2005.szeptemberében autókereskedőtől vásároltam egy Németországból behozott 5 éves személygépkocsit, melyet az adásvételi szerződés megkötése előtt a kereskedő levizsgáztatott, származásellenőrzése megtörtént. A forgalmi engedélyben mint magyarországi első tulajdonos én vagyok. A vételárban úgy állapodtunk meg, hogy abban a reg.adó is benne van. Most kaptam a VP-től egy egy értesítést a reg.adó megfizetésének ellenőrzéséről, valamennyi bizonylat bemutatásával. A kereskedőtől csak egy átadás-átvételi jegyzőkönyv van a birtokomban. Feltételezem, nincs kifizetve az adó. Kérdésem, hogy ebben az esetben vajon kinek kellett volna ezt megfizetni és most mi a teendőm?

Válaszát előre is köszönöm:

Wiszt Károlyné

Tisztelt Wiszt Károlyné!

Amennyiben a forgalomba helyezés az Ön nevére történt, úgy Ön volt a regisztrációs adó fizetésre kötelezett. Amennyiben a regisztrációs adót nem fizették meg, úgy ahhoz, hogy a járművet továbbra is használni tudja, Önnek sajnos meg kell fizetnie a regisztrációs adót.

Felhívom azonban figyelmét arra, hogy az EU-s Bíróság a 2005. december 31-ig Magyarországon alkalmazott regisztrációs adó kiszabást kifogásolta és az EU-s joggal ellentétesnek állapította meg. Ennek megfelelően az ebben az időszakban behozott járművek után befizetett regisztrációs adó összegből visszaigénylésre lesz lehetőség.
Amennyiben Önnek a vámhatóság még a régi - 2005-ben alkalmazott regisztrációs adót fogja határozattal kiszabni, úgy ezt a határozatot - hivatkozva az EU-s Bírósági ítéletre javasolom, hogy fellebbezze meg. Amennyiben a fellebbezés az adó megfizetésére halasztó hatályú, úgy mindaddig nem kell megfizetnie az adó összegét, ameddig a magyar jogi szabályozás el nem készül a Bírósági ítélet végrehajtására - azaz Önnek a későbbiek során a kiszabott összegnél kevesebbet kell majd csak megfizetnie.

Amennyiben Ön és a kereskedő közötti szerződés tartalmazta a regisztrációs adó összegét is, úgy a későbbiek során a kereskedővel szemben polgári peres úton érvényesítheti az Ön által utólag megfizetett adóra vonatkozó igényét.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő