Forgalomból kivont motor behozatala

2007.06.06. 23:00

Mit kell intéznem a forgalomba helyezéshez?

Tisztelt Váradi Mihály!

Angliából szeretnék egy 2003-ban gyártott 2005-ben Németországban forgalomba helyezett, majd kivont Honda VTR 1000F típusú motort behozni. A következő kérdéseim lennének: A motor rendelkezik német papírokkal. Milyen papírok(forgalmi,rendszám, ideiglenes rendszám...stb.) kellenek rendelkeznie, ahhoz, hogy be tudjam hozni? A tulajdonos Németországból hozta be a motort, de Angliában nem jelentette még be. Jelent-e ez bármilyen problémát a behozatalnál? (Ki a tulajdonos, ki szerepel a forgalmiban? ) A motort, csak egy Expert Logistic nevű cégen keresztűl akarja eküldeni hozzám. Esetlegesen, hallott-e már logisztikai cégen keresztüli behozatalról? A cég álltal kiállított számla elegendő a hazai forgalombahelyezéshez? Tudom-e valahol ellenőrizni, hogy tényleg Ő e a tulajdonos, ha esetleg a forgalmiban még a "német" tulajdonos neve szerepel? Nem tudta meg mondani pontosan hány km van a motorban.Ha jól tudom, ha nem éri el a 6000-ret áfát is kell fizetni. Ezt a km óra állást hol és ki ellenőrzi?

Válaszát előre is köszönöm:

Farkas Péter

Tisztelt Farkas Péter!

Tudomásom szerint a vásárlás előtt a forgalomból kivont járművet itthon nem tudja forgalomba helyeztetni. Pontosabb válaszért forduljon a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz - volt Közlekedési Felügyelet.

Amennyiben a motor nem teljesített 6000 km-t, úgy Áfa-t kell itthon fizetnie a forgalomba helyezés előtt. A km-óra állását a Nemzeti Közlekedési Hatóság - ellenőrzi, de ez a vámhatóságnak is joga.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő