Muzeális minősítés vagy oldtimer-vizsga?

2009.04.17. 15:27

Kedves Vámszakértő!

Köszönöm korábbi válaszát. Volna még kérdésem, például hogy akkor nem kell a muzeális minősítés, elég az oldtimer-vizsga a regisztrációs adó alóli mentességhez? És ha például veszek egy 30 éves autót külföldről, és nincs oldtimeres minősítése, csak utólag csináltatom meg (x időn belül) Magyarországon, kell-e regadót fizetni?

Üdvözlettel:

Tamás

Kedves Tamás!

A muzeális minősítés egyenlő az oldtimer-vizsgával. A muzeális minősítés, vagyis az oldtimer-vizsga megszerzése esetén nem kell regisztrációs adót fizetni. Egy OT rendszámos autó esetében nem kell súlyadót se fizetni, egyedül kötelező biztosításra van szükség, ami éves szinten kb. 20 000 Ft.

A muzeális minősítő vizsgára előre be kell jelentkezni, elérhetőségeket, időpontokat, a vizsga feltételeit és még több információt a www.mavamsz.hu weboldalon találhat.

Ha a vizsga előtt Ön nem szeretné magyar rendszámmal használni az autót, akkor nem kell regisztrációs adót fizetnie. A behozatal és a vizsga közötti idő nincsen megkötve (például egy restaurálás évekig tarthat). A muzeális minősítés díja 25 000 Ft, utána jön a műszaki vizsga, ami kb.70 000 Ft, forgalmi engedély+rendszám kb. 20 000 Ft. Ha a járművet külföldön is szeretné használni, akkor a FIVA minősítést ajánlom. Ez olyan, mint a muzeális minősítés, csak nemzetközileg elismert. Az ára kb. 40 000 Ft. Itt viszont csak restaurált, hibátlan szépségű autókat engednek át.

Üdvözlettel:

KeSMustang