Frontera. Teher vagy személy?

2012.01.13. 10:45

Tisztelt szakértő!

Az EU területéről szeretnék behozni egy 1993-as évjáratú Opel Frontera terepjárót. Külföldön 5 személyes tehergépkocsiként van vizsgáztatva. A kérdésem az, hogy Magyarországon forgalomba helyezhető-e tgk-ként? Az eladó ugyanis ezt állítja, viszont sok helyen olvastam, hogy csak a '96 utáni autókat lehet így behozni.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha egy autó külföldön megkapta a tgk minősítést, akkor ezt itthon is automatikusan elfogadja a hatóság, vagy muszáj valamilyen szemlére/vizsgálatra/besorolásra vinni az autót?

Köszönettel:
Tamás

Tisztelt Tamás!

EU-n belüli behozatal esetén más nincs évjárati korlátozás. Amennyiben a jármű a vásárláskor forgalomban van és itthon megfelel a műszakin, úgy forgalomba helyezhető.

A kinti minősítés nem kötelező érvényű itthon. Ennek megfelelően javasolom, hogy a behozatal előtt tájékozódjon a Közlekedési Hatóságnál a jármű minősítésével (TGK, vagy SZGK) kapcsolatban.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.