Autóbehozatal Svájcból

2013.10.28. 12:40

Tsztelt Totálvám!

Családi rokonunk költözik haza Magyarországra, több évtizedes svájci tartózkodás után. Hazahozta az 1996-ban Svájcban vásárolt és alig használt Volvo 850-esét, amelyet szeretne átadni nekem. Tekintettel arra, hogy Svájcban a rendszám személyre és nem autóra szól, a Volvo rendszámát leadta, az autó nincs forgalomban, jelenleg a vizsgáztatását / forgalomba helyezését intézik. A tulajdonos rokon úgy tudja, hogy egy évig elidegenítési kötelezettség terheli, azaz nem adhatja el az autót. A kérdésem az lenne, hogy ebben a kostrukcióban megoldható-e, hogy az autónak -- akár az egy év lejárta előtt is -- én legyek az üzemben tartója, illetve hogy ennek mi lenne az ügymenete.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm: Nagy Balázs

Tisztelt Balázs!

Az autót a rokon vám- és áfa-mentesen tudta vámkezelni hazatelepülőként. Azonban a vám- és áfa-mentes vámkezelés feltétele az egy éves elidegenítési korlátozás. Ez annyit jelent, hogy ez alatt az idő alatt a tulajdonos sem tulajdonba, sem használatba nem adhatja a járművet más részére! Az üzembentartói bejegyzés sem lehetséges az Ön nevére, sőt ha szó szerint nézzük, akkor a jármű használata sem megengedett más részére! Amennyiben ez mégis megtörténik és a vámhatóság tudomására jut, úgy utólag a vámot és az áfa-t kamatostul meg kell fizetnie!

Tisztelettel!

Váradi Mihály igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.