És motor nincs hozzá?

Teszt: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ 5 ajtós

2011.11.15. 06:24

Adatlap Chevrolet Korea Cruze 1.8 LTZ - 2011

 • 1796 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 141 LE @ 6200 rpm
 • 176 Nm @ 3800 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  10.1 másodperc
 • Végsebesség:
  200 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  6.6 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  8.9 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.2 l/100km
 • 5 269 000 Ft

Nincs undorítóbb dolog, mint egy új csomagtartóról tesztet írni. Most mégis vágytam rá, mert már láttam az ötajtós Cruze-t a Párizsi Autószalonon és kifejezetten tetszett. Vajon tényleg odatesz az Astrának?

Nincs itt mit ragozni, a Cruze ötajtós bódéja a ma kapható egyik legjobb. Na nem azért, mert tetszik a formája, a gyakorlatias énem tesz az ilyesmire. A lényeg, hogy be lehet ülni hátra is, úgy hogy az ember nem szorul be reménytelenül. És mindemellett még tisztes csomagtartója is van, a kategóriában egyértelműen az egyik legnagyobb (413 l), talán a Citroën C4-é közel ekkora az ötajtósok között.

Ha Cruze-t vennék, soha nem kellene más. Gondolom, kombit végképp nem fognak készíteni belőle, mert akkor az Astrának harangoztak. A ferdehátúra is két évet kellett várni.

Hogy mitől ilyen jó a Cruze? Egyszerű. A GM-nél nem vacakoltak, fogták az Astra padlólemezét, és erre építették rá a Cruze-t is. Amíg csak szedán volt belőle, ez nem volt túl feltűnő, de ötajtósként nagyon Astra-szerű. Egyetlen lényeges különbség van: a Chevrolet úgy tíz centivel hosszabb, mint az ötajtós Astra. Talán ezért nagyobb cirka negyven literrel a csomagtartója.

Mivel a tengelytáv azonos (közel 2,7 méter), egyáltalán nem csodálkoztam azon, hogy az utastere gigantikus. Simán találunk jó pár olyan középkategóriás típust, amelynek csak egy-két centivel hosszabb a tengelytávja. A Cruze/Astra ennél – papíron – egy számmal kisebb. De csak papíron.

Azt hiszem, ezzel meg is találtuk, mi adja majd el az ötajtós Cruze-t. Egyrészt olcsóbb a szedánnál. Másrészt különbség csak a csomagtartóban látható, ott sem nagyon: alig 40 literrel tud többet a szedán, de a bepakolás és bővítés nehézségei kompenzálják ezt. Igaz, a GM még egy hasonló modellt kínál, az Astra Classic III-at, de abban még egy ócska rádió sincs, picivel többért. Szóval a Cruze ára a helyén van.

A baj ott kezdődik, hogy az autóval menni is kell. Hogy miért? Lapozzon!

Népítélet - Chevrolet Korea Cruze

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.