Megváltás?

Teszt: Citroën C5 Tourer 2,2 HDi 200 – 2012.

2012.11.21. 05:47
Galériák (1)

Adatlap Citroën C5 Tourer Exclusive 2.2 HDi Aut. - 2012

  • 2179 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
  • 204 LE @ 3500 rpm
  • 450 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    8.6 másodperc
  • Végsebesség:
    225 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    6.1 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    8.2 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.9 l/100km
  • 11 020 000 Ft

Kezd durva méreteket ölteni a franciaautó-rajongásom: a top 3-as listámban már két Citroën is van. A két Citroënnel szerintem le is lehetne fedni az autószükséglet 90%-át: ha valakinek sportos, vagy csak kicsi autó kell, arra ott a DS3, minden más célra ez, a hidrós futóművű C5 kombi. Mert mi más?

A modern kor emberének két fő rémálma lehet egy autóban. Az egyik a zaj. A másik a rázkódás; mint mikor úgy ráz a futómű, mint Micimackót álmában a menyétek. A C5 mindkettőt kiküszöböli. Eredetileg azért csaptam le a tesztautóra, illetve cseréltem el a Cruze kombival, mert az esedékes, halottak napi családi temetőturnéra egy számmal nagyobbat akartam. Aztán beültem a parkolóházban, és amikor a rámpán lefelé az elsőt fékeztem, azonnal a homlokomra csaptam: úristen, ez hidrós! Nem én vagyok a legmegfelelőbb ember a feladatra, hogy elmagyarázzam a hidropneumatikus futómű sajátosságait, de nem vitathatom el magamtól, hogy a karosszéria néhány milliméternyi süppedéséből azonnal felismerem.

Nem nehéz persze, mert ez valahogy más. A legfontosabb azonosító, hogy minden fékezésnél, úthibánál, egyenetlenségnél önkéntelenül kiszakad az emberből egy áááááhhhhh! Vagy egy óóóóó! Esetleg mmmm! Ahogy nem bólint, mégis valahogy berugózik, ez a kellemes, hajószerű viselkedés, amit más nem tudhat, ami hamar függővé tesz. Manapság még a luxusautókat is azzal próbálják eladni, mennyire sportosak, 140-nel is ki lehet velük kerülni az úttestre tévedt játékmackót, és Jason Statham csak ezt választaná, ha egy bűncselekménynél egy szerpentinen le kell szorítani egy másik gyors, nagy és erős autót.

Reális, mindennapi közlekedésről nem nagyon van szó, mert a reklám legyen dinamikus, egy kényelmesen döglő sofőr nem ragadja magával a nézőket. Az Audi és a BMW óriásplakátokon szívja egymás vérét, hogy melyikük a sportosabb, a Mercedes talán kicsit kevésbé erőlteti a sportot, mert az ő vásárlói amúgy is Mercedest akarnak. De még a Honda is képes volt elkövetni az orbitális hibát, hogy a maga limuzinját, a Legendet pörgős V6-os motorral szerelte, és a négykerék-kormányzással promózta a sportosságát. Ekkora böszmeséget, de most tényleg...

A Citroën rokonszenves módon marad hű a gyökereihez, és gyakorlatilag egyetlenként mondja: az én nagyautóm (oké, középkategória) olyan kényelmes, hogy az agyadról lemész. És le is megyünk az agyunkról. Ha civileket ültettem bele, akik nem vezetnek olyan ipari mennyiségű autót, mint mi, nekik nem igazán tűnik fel, de a kollégák arca kivétel nélkül tésztásan folyik szét az élmény hatására, mint mikor Travolta belőtte magát a Ponyvaregényben. Az úthibákat inkább csak hanggal jelzi le, ha garázslejárókon érünk le vagy fel, hintóként imbolyog. Annyira jól rugózik, hogy ha ilyenem lenne, és mondjuk megfájdulna a derekam, keresnék vele egy jó macskaköves szakaszt, azon furikáznék oda-vissza, míg el nem múlik: ebben masszázs az úthiba. A szokásos 30 km/h-s fekvőrendőrömön úgy átmegy 60-nal, hogy odabent tán ki se löttyen a kávé. És csak egyvalami zörren meg: a diktafon a kesztyűtartóban.

Amiben a mai Hidractive III. sokkal többet tud, mint ami a régi DS-ben volt, hogy ha megrángatjuk a kormányt jobbra-balra, mintha hirtelen sávváltásra kényszerültünk volna, nem lesz belőle tehetetlen plötty, villámgyorsan bekeményedik. Konkrétan olyan gyorsan, mintha igazából mindvégig kemény is lett volna – ezt a fajta szélsőségesen kettős természetet tényleg csak a hidrós Citroënek tudják. Édes jó anyám, ahogy ez átemeli magát egy fekvőrendőrön...! És kifejezetten ügyesen kanyarodik, jól kezeli a kormányrángatós terhelésváltásokat, a fix ívekre is szépen ráfekszik.

Ráadásul az autó nagy. Az intelligensen művelt kellemes dolgai miatt pedig nem is tudom hirtelen, kim ő nekem, a szeretőm, vagy a barátom, de mindenképpen valami pozitív előjelű hozzátartozó. Ennyire gyorsan ennyire mély érzelmeket igen ritkán vált ki autó. Ha lassan megyünk, és megengedheti magának, mintha kettőt-hármat is hintázna, mint egy hintó, bukkanók előtt és után viszont épp a beépített bólogatásgátló biztosítja az egyenletes futást. Itt már csináltunk egy animgifet a futóműállítási lehetőségekről, úgyhogy a liftezési képességeket most végképp nem írnám túl..

Totalcar értékelés - Citroën C5 Tourer Exclusive 2.2 HDi Aut. - 2012

Amennyire vezetéssel meg lehet állapítani, nagyon jól összerakott autó. Ha az ár a legfontosabb, Mondeót kell venni, ha első az élmény, második az ár, akkor ezt.

Népítélet - Citroën C5