Ebből se szabad dízelt venni

Használtteszt: Toyota Yaris (XP130) 1,4 D-4D - 2015.

2020.04.28. 06:26 Módosítva: 2020.04.28. 07:01

Városi kisautót a legtöbb helyen második autónak szánnak, ezért a gyártók bátrabban rajzolnak nekik cuki, bárgyú, vagy egyáltalán valamilyen arcot. A Yaris is ilyen volt, azonban a harmadik generációra rendesen beleszürkült a mezőnybe. Pedig az alap kvalitásai nem változtak: kicsi, de megbízható, só viszont csak 400 darabos GRMN változatban van a több mint egymillióból...

Toyota Funtime koncepció 1997-ből
Toyota Funtime koncepció 1997-ből

A gyerekek felnőtté válását a szülők részéről valamilyen fura, büszkeséggel és gyászmunkával átszőtt érzelmi hullám övezi. Az őszinte, néha felelőtlen, de messzemenőkig kreatív elme lenyugszik, érett lesz, felelősséget vállal, tetteinek súlya lesz. A Yaris is pont ilyen gyerek volt a Toyotánál, de esete valamelyest árnyaltabb – nem tehet róla, hogy elődje Starlet. A korán jött hírnévre a Toyota egy bohókás és egészen modern típussal válaszolt 1999-ben, ami rögtön Év Autója lett Japánban, sőt Európában is. Ez annak fényében vitzes, hogy a Yaris névileg csak Fun Projectként indult: az első tanulmányt Funtime-nak hívták, és a későbbi Verso egyterű is Fancargo néven mutatkozott be először.

Bármennyire is sikeres és cuki volt az első Yaris (a Khariszokról, a jóság és a kreativitás istennőiről kapta a nevét), hogy még szélesebb közönség igényeinek feleljen meg, évről-évre egyre sótlanabb lett, amit talán nem is lehetne jobban szemléltetni, mint egy ilyen harmadik generációs, 200 ezret futott, fehér, dízel munkaautóval.

Azt hiszem, a Yaris egyetlen generációja sem volt ennyire jó a saját mezőnyében.” – írja Papp Tibi új Yaris-tesztünkben, majd két mondattal később: „Amikor meg kell fogalmazni, hogy milyen, könnyen depresszióba zuhan az ember. Mit lehet erről írni?” És valóban. A Yaris egyáltalán nem feltűnő jelenség, és ezen a 2014-es első faceliftnél ráaggatott ikszpofa sem segít. Maximum a fekete kilincsek puruttyasága okoz meglepetést a vájt szeműeknek: a 2011-es megjelenés táján már illett leszokni az ilyen jellegű spórolásról. Nagynak nem mondanám, de amikor berakom a hátizsákomat a csomagtartóba (a zár már egyébként megadta magát), azért látszik, hogy ez már nem az a szigorú értelemben vett városi apróság, mint régen volt. Nem nőtt 4 méterre, mint a Corsa, Grande Punto, vagy a Polo, de bő 3,8 méterével már ez is egy komolyan vehető valami  a 286 literes csomagtartója jócskán túlszárnyalja például a hármas Swift 211-es értékét.

Toyota Yaris (XP130) 1,4 D-4D - 2015. forgalomba helyezési és honosítási költségek*
Vagyonátruházási illeték 36 300 Ft
Forgalmi engedély 6 000 Ft
Törzskönyv 6 000 Ft
Eredetiségvizsgálat 17 000 Ft
Regisztrációs adó 27 300 Ft
Rendszám (párban) 8 500 Ft
Kötelező biztosítás (éves, 27 éves, budapesti férfi, 4 éves jogsi) 66 908 Ft
Gépjárműadó (éves) 19 800 Ft
* 2020 áprilisában érvényes adatok

De a Yarisnak nem is a Swifttel, inkább Polókkal, Corsákkal és SX4-ekkel kellett felvennie a versenyt, és ezen a téren még lehangolóbb, amit egy ilyen alapmodell nyújt a beltérben. A fapados változatok kivételével mindegyik kapott legalább egy kisebb színes kijelzőt és többféle színben pompázhat a műszerfal felső része is. Ebben az autóban semmi ilyen nincs, csak kopár, fantáziátlan és kemény műanyag, illetve néhány szinte használhatatlan tárolórekesz - akár egy haszonjárműben is lehetnének. Az ülések ugyan egész kényelmesek, de az ajtókra rakott betonkemény könyéktámasz szó szerint kínzó. Ilyen rideg anyagoknál szinte magától értetődő, hogy jól tartják magukat 200 ezer kilométer után is, viszont a kormány masszív hámlókúrába kezdett.

Menet közben derül ki igazán, hogy a Yaris megmaradt viszonylag olcsó kisautónak. Adódhat bármilyen körülmény, teljesen semlegesen viselkedik, egyedül a kanyar közbeni kátyúkat jelzi kis oldalra moccanásokkal – ebben azért egy Polo például sokkal ügyesebb, de lehet, hogy egy futóműállítás javítana rajta. A kormány se nem sportos, se nem túlszervózott, viszont a váltó toyotásan pontos, viszonylag rövid úton jár és a fék is pont elég. Igaz, ezen a téren nem minden Yaris ugyanolyan.

Mennyire biztonságos?

A harmadik generációs Yaris elég sikeres típus volt, a Toyota sokáig gyártásban tartotta, így az Euro NCAP kétszer is összetörte. 89%-os felnőtt biztonsági eredménye elég jónak számít a kategóriában, és a többi értékelésben sem kell szégyenkeznie. Azt viszont nem árt tudni, hogy a legolcsóbb, gyártás eleji modellekbe feláras extra volt az ESP (csak 2011 novemberétől tette kötelezővé az EU) és ezekben a Yarisokban hátul tárcsa- helyett dobfék van. Érdekesség: a frontális ütközési teszt során a belső visszapillantó leesett a helyéről, ami elég csúnya sérüléseket tud okozni (a tesztautóban is zörgött már a helyén).

A hat évvel későbbi törésen sem romlottak sokat a Yaris értékei, egyedül a biztonsági elektronika terén van több tíz százalékos eltérés. Ráadásul mindez annak ellenére, hogy az újabb Yarisokba már lehet ráfutásgátlót és sávtartót is kérni.

Ezt az autót is ellenőriztük a Totalcar új, használtautó-ellenőrző rendszerében, amely az alvázszám megadása után elárulja, hogy a kiszemelt autónak korábban lehetett-e olyan sérülése, melyet hivatalos helyen javítottak. A Totálkár kártörténet szerint a Yarison 2016-ban szélvédőt cseréltek 80 ezer forintért. A Totálkáron te is szabadon kereshetsz, a szolgáltatás ára 3990 forint autónként, de fizetned csak akkor kell, ha tudunk információkkal szolgálni. 

A tesztautó orrában lévő 90 lóerős, 1,4-es turbódízel nem a leggyakoribb motor ebben a Yaris-generációban, szinte csak a flottavásárlók választották, ahol sokat megy egy nap az autó. Hangja nem bántó, karaktere is egész kellemes, ha nincs terhelve még előzni is lehet vele, de a fogyasztásától nem estem hasra. Nálam simán 5 liter fölött evett vegyesben, ennél kevesebbet fogyaszt a hibrid. Az ND kódjelű motor nem csak a gáz- hanem a motorolajat is szereti fogyasztani, és bőven találni az interneten hengerfejesedő, túlmelegedő, turbóhalállal küszködő D4-D-tulajdonosok panaszait is. A kis dízel nem különösebben jó kvalitásaira a vásárlók is rájöttek, nem véletlen, hogy az utolsó években az eladások felét felét a hibrid modellek tették ki. Ezekben Atkinson-ciklusú, 1,5-ös szívó benzinmotor dolgozik egy kisebb villanymotorral, a rendszerteljesítmény 100 lóerő. A Yaris nagyjából 2 kilométert tisztán elektromosan is tud menni ezzel a hajtáslánccal, de ez nem elegendő ahhoz, hogy zöld rendszámot kapjon. A megbízhatóságával viszont valószínűleg nem lesz probléma.

Alkatrész megnevezése Alkatrész márkája Alkatrész ára
Akkumulátor Exide 31 985 Ft
Levegőszűrő Nipparts 5 177 Ft
Pollenszűrő Japanparts 3 503 Ft
Olajszűrő Nipparts 2 812 Ft
Hátsó lengéscsillapító Japanparts 12 989 Ft
Első fékbetét garnitúra Japanparts 10 345 Ft

Az 1,33-as, 99 lóerős Dual-VVT-i szívómotor sem elromlós fajta, feltéve, ha betartjuk a gyár által előírt olajcsere-periódust és a viszkozitást. A második facelifttől ezt a motort már egy 111 lóerős, 1,5-ös Dual-VVT-iE (2NR-FKE motorkód) motor váltotta, ami egész új fejlesztés, a Toyota 2017-ben pont a Yarisban mutatta be. Az elektronikusan változó szelepvezérlés nemcsak a szelepnyitás időzítését változtatja fokozatmentesen, de részterhelésnél Atkinson-ciklusban működteti a motort, vagyis kicsit tovább tartja nyitva a szívószelepeket. Az eredmény jobb hatásfok és kisebb károsanyag-kibocsátás. Hogy ez tartósságban mit jelent, azt egyelőre nehéz megítélni, de nincs okunk rá, hogy ne higgyünk a szívómotorok által ígért megbízhatóbb működésben. Alapmotornak az első facelifttől (2014) érkezett az ezres, háromhengeres VVT-i, ami ugyan sok olyan modern technológiát tartalmaz, mint az 1,5-ös (például ez is Atkinson-cuklusosként működik kis fordulatszámon), de 69 lóerejével és csak ötsebességes váltójával nem az országutak királya.

Ha körbenézek a Népítéleteken, a tulajdonosok is elég hasonlóan nyilatkoznak a kis Toyotáról. Az írásokban általában kiemelik, hogy a márka által ígért megbízhatóság vezette őket a szalonokba, és néhány kivételt leszámítva e téren nem is csalódtak a Yarisban. A tulajdonosok szerint a kategória kicsit drágábbjai közé tartozó kisautó egy parányit igénytelenebb a legtöbb konkurensénél. Hét fölötti pontszám-átlagát tartja a harmadik generációra is a Yaris, de egyelőre elég kevesen ítélkeztek róla. A beszámolók a néha nehezen kapcsolható egyes fokozatot, a fekvőrendőrökön könnyen leérő koptatót (tapasztaltam) és a bután működő MP3 lejátszót emelik ki hibaként. Egy tulajdonos autójában megkotlott a hibrid rendszer, míg egy másik autónál a dízel részecskeszűrőjével akadtak problémák, de ezeket inkább egyedi esetek nevezném. Gyakori kritikaként emelik még ki a könnyen karcolódó, olcsó hatású műanyagokat is. Sokan nehezményezik, hogy pótkerék csak rendelhető extraként járt az autóhoz.

A harmadik generációs Yaris a 2018-as, tulajdonosok visszajelzései alapján megbízhatóságot vizsgáló J.D. Power-felmérésben az első helyen végzett a kisautók kategóriájában. Erre a Yarisra Magyarországon alapesetben 3 év garancia járt (más piacokon alapból ötöt adtak), de a tulajdonosok elég nagy része élt az 5 év/200 ezer kilométeres kiterjesztett garancia lehetőségével, mert viszonylag olcsó, 111 ezer forintos extra volt. Visszahívási akcióból egész sokat, kilencet találtunk.

Toyota Yaris (XP130 2011-2018) visszahívási akciók:

  • A légzsákelsütő patron hibája miatt a légzsák nem megfelelő időben nyílik ki, ráadásul a patronból fémdarabok is távozhatnak, amik sérülést okozhatnak (2018-ig gyártott autók)
  • Hibás forrasztás miatt egy tranzisztor leválhat a DC/DC konverter áramköri lapjáról. Emiatt a hibrid rendszer kiegészítő akkumulátora szép lassan lemerül, ami szokatlan teljesítményvesztéssel jár (2018.02.06-2019.04.02. közötti hibrid modelleket érint)
  •  Az oldalsó légzsákok érzékelőinek kábelei elszakadhatnak, elkorrodálódhatnak, így előfordulhat, hogy a függönylégzsákok és az oldallégzsákok nem működnek baleset esetén (2014.06.27-2017.02.17. közötti gyártás)
  • A hátsó biztonsági övek csatlakozójában lévő éles részek szélsőséges esetben megsérthetik a biztonsági övet, ami így nem véd megfelelően ütközéskor (2015-2016-os modellek)
  • Lehetséges, hogy a hátsó tengely csapágyak csavarjait nem jól húzták meg, amik így leválhatnak és akár sérülést okozhatnak a fékrendszerben is (2014-2015 között gyártott autók)
  • Egyes csavarokat lehetséges, hogy nem húztak meg elég jól a fékcső és a féknyereg/dob között, így szivároghat a fékfolyadék, ami a fékhatás csökkenéséhez vezethet (2013-as autókat érint)
  • A szervokormány vezérlőmodulja zárlatot kaphat a beszivárgó kondenzvíz miatt, ami a szervórásegítés megszűnését okozhatja (2010-2012 közötti modellek)
  • Az üzemanyag-befecskendező és a hengerfej közötti tömítés nem eléggé hőtűrő, ami így deformálódhat és akár üzemanyag-szivárgás is keletkezhet (2017.07.18-2018.04.12 közötti GRMN modellek)
  • Durva behatás, például egy kátyú miatt megsérülhetnek az első lengéscsillapítók rögzítőcsapágyai, ami miatt instabillá válhat az autó (2015.01.13-2016.02.27. közötti gyártás)

Összességében a nálam töltött egy hét alatt inkább szerettem a Yarist azért, mert kisautó (könnyű parkolás, viszonylag kis holtterek) és kevésbé azért, mert Yaris. Megbízhatóságban hasonló szintet hoznak a koreaiak is (Kia Rio, Hyundai i20), sőt, praktikumban a Honda Jazz le is körözi. Olcsóbb, stílusosabb középút lehet egy Opel Corsa D, de főleg az E. A Volkswagen Polo anyagminőségben, megjelenésben és fedélzeti elektronikáját tekintve már egészen más kávéház a Yarishoz képest. A negyedik generációs Renault Clio is pofás alternatíva, ráadásul abból van kombi is. A kortárs Fiesta nem tartozik a kedvenceim közé, de ha kisautót keres, nézzen rá, mint alternatíva, hátha ön majd máshogy látja. És persze vétek lenne kihagyni ebből a felsorolásból a Fiat Grande Puntót, aminek a látványától ma is térdre borulunk, de azért a belseje talán nem a legtartósabb.

Ha a tengernyi lehetőség közül győz a megbízhatóságba vetett hit és a racionalitás, nagyjából 280 hazai hirdetés közül kell kiválasztani azt a hármas Yarist, amit a nevünkre veszünk. Másfél millió forint a beugró az ezres háromhengeresekkel és a flottás dízelekkel, a hibrid szalonautókért viszont akár hatmillió forintot is elkérhetnek. Fun fact: a cikk írásának pillanatában kicsivel 9,5 millió alatt hirdetik a nálunk teszten járt 10-es sorszámú GRMN modellt is. Na, az tuti nem unalmas.

A műszaki adatokért kattintson ide!
   Toyota Yaris (XP130) 1,4 D-4D - 2015.
Üzemanyag gázolaj
Lökettérfogat (cm3) 1364
Hengerek száma/elrendezése 4/soros
Teljesítmény kW (LE)/1/perc 67 (90)
Nyomaték 205 Nm
Könyezetvédelmi besorolás Euro 5
Váltó 6 sebességes kézi
Végsebesség 175 km/h
Gyorsulás 0-100 km/órára 10,8 mp
Kombinált fogyasztás l/100 km 4
Saját tömeg kg 1135
Hosszúság mm 3885
Szélesség mm 1695
Magasság mm 1510
Tengelytáv mm 2510
Csomagtartó 286 liter
Tank mérete (l) 42

A cikkben szereplő autót a CarNext by Leaseplan kínálatából választottuk. Ide kattintva kereshet még hasonló használt Toyota Yarisokat.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.