Olcsón autóznál? Tanulj meg franciául!

Video: Bolloré Bluecar és Peugeot 106 Electric

2021.05.06. 16:55

Villanyautó ugyan lehet drága luxuscikk, de még azt sem csak a gyorsulásért veszik, hanem mert olcsóbban lehet vele nagyot menni. A piac alsóbb régióiban viszont csak két dolog számít: mennyit spórolok vele, és elég-e a hatótáv a napi menetre. Itt van két olyan megoldás az egyenletre, amiben elhagyták a járt utat a járatlanért.

Mostanság a villanyautók agypukkasztó gyorsulást, kényelmet és elektronikus szolgáltatások garmadáját ígérik, mert ezt hozta divatba a Tesla. Ám a Bolloré Bluecar még a Modell S előtt jelent meg, úgyhogy lemaradt a témáról – helyette azt ígéri, hogy egyszerű, olcsó, tartós és nagy a hatótávja. Akár 250 kilométert elmegy, ami azért elég menő, ha összevetjük az árával, meg azzal, hogy ennyivel simán lehetne akár friss modell is. Hogy mást ne mondjunk, a Dacia Spring kisebb aksit kap és rövidebb a WLTP szerinti hatótávja.

Ám aki nem rest a mélyebb rétegekbe leásni, az járhat még kevesebből is. Mert a PSA csoport már a '90-es években kínált öt személy szállítására alkalmas elektromos közlekedési eszközt, a Citroën AX illetve Saxo, no meg a Peugeot 106 képében. Ráadásul annyira tartottak tőle, miként reagál majd a kasztni a villanyhajtásra, hogy elképesztően túltolták a rozsdavédelmet. Szóval itt nem para a húsz év feletti kor, az akkumulátor azonban más tészta: még amikor gyári állapotú, mai szemmel akkor is erdőtűzben mókuspisi a kapacitása. Nade mire való az aliexpress-wish-ebay szentháromság?!

A Bolloré Bluecar helyzete elég spéci, mert bár évek óta nem gyártják, mégis létezik belőle nullkilométeres, sosem használt darab a kereskedőnél , akitől ezt a fehér kocsit kaptuk. A többség azonban nem ilyen csini, klímás-szövetkárpitos, mint ez volt, úgyhogy ha érdekelnek a szürke hétköznapok, akkor  írott tesztünket ajánljuk . Ha pedig az LMP aksi működése és a Bolloré technológiai színvonala érdekel, itt egy részletes blog , szakértő tollából.

Peugeot 106 Electric, avagy Électrique még a Citroën változatokat belevéve is elég ritka, keresni kell egy darabig a megfelelőt. Teszem hozzá, mikor e szavakat gépelem, pont van egy eladó magyar rendszámmal, úgyhogy aki kalandvágyó, most kell belevágjon. Gyors nem lesz, de hangulatos szerethető, na az nagyon.

Ide kattintva kereshet villanyautókat a Jóautókon!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.