Az új magyar Suzuki már csak viszonylag olcsó

Bemutató: Suzuki S-Cross – 2021.

2021.11.29. 06:55

Nem bántásból, inkább elismerésnek szánom, amikor azt mondom: a Suzuki a nagy tömegek számára elérhető technikát kínálja, vagyis semmi extrát vagy szokatlanul újszerűt nem nyújt. De azt jól. Akkor meg minek kidobni a technikát holmi modellváltás ürügyén? Na ugye.

Az újracsomagolt S-Crosst vezettük lezárt vezetéstechnikai pályán, és az ilyenekből mindig az derül ki: az autó még mindig egy négykerekű doboz, ami helyváltoztatásra való, és erre a Suzuki tökéletes. Sőt, most tökéletesebb. Az egész rendszerben az ember a tökéletlen, aki szerint egy öt-hatéves formájú autót már nem kell megvenni, mert ócska.

Szakszóval erkölcsi avulásnak hívják ezt a baromságot, amire az egyre gyorsuló modellváltások szoktattak rá minket; és fordítva is, vagyis ez az igény ösztökélte az autógyártókat a gyorsabb modellváltásokra. Ebből ugye a legszélsőségesebb az USA, ahol akár évről évre lecserélik egy típus orrát/seggét, ha nem fogy elég jól. A japánok erre azt találták ki, hogy általában két rövidebb generációig használnak egy technikát, ahogy például volt a Hondánál a Civic UFO 1 és az UFO 2, de a Toyotánál is ugyanez igaz az Avensis II és III. vonatkozásában, azt a kis huncutságot már nem is említeném, hogy az Avensis I pedig egy átöltöztetett Carina E volt.

Szegény Suzuki S-Cross élete nem indult diadalmenetnek 2013-ban. Az egyik tesztben azt írtam az értékelésbe: aki ezt a formát jóváhagyta, az bátor ember volt. Azt a bátor embert egyébként Suzuki úr személyesen száműzte melegebb éghajlatra, az S-Crosst pedig gyorsan átműtötték 2016-ban.  Kicsit olyan lett, mint a Capella bár énekesei: van benne valami gyanús, de nem tudod mi. Illetve tudod, de nem feltűnő. Az sem titok, hogy véleményes külseje ellenére feljöttek az S-Cross eladásai: eleinte úgy indultak a dolgok, hogy a Vitarából ötször annyit adtak el. Viszont az utóbbi időben már hozta a magyar fociválogatott szintjét, és képes volt győzelemmel felérő döntetlenre is. Miközben a két autó ugyanarra a platformra épül, de a Vitara magasabb és rövidebb, így kisebb a csomagtere is (375 l).

Most tehát 2021 van, vagyis ismét eljött az ideje az átalakításnak – a 2016-os közjáték valószínűleg átalakította a Suzuki arccsere-stratégiáját. Időközben az S-Crossból kikopott az 1,6 literes benzinmotor, de kikopott az utódja is, az ezres, háromhengeres turbós-benzines, sőt, kikopott a Fiattól vásárolt 1,6-os dízelmotor, de még az eredeti 1,4-es turbós benzinmotor is. Igaz, ő valójában csak átalakult: kapott egy 48 voltos enyhe hibrid rendszert. Ez a 130 lóerősre visszafogott motor volt az utóbbi időben az egyetlen hajtás a típushoz, és ez változatlanul így lesz, amíg meg nem érkezik a teljesen hibrid hajtás.

Maga az autó külseje annyira megváltozott, hogy elsőre fel sem tűnik, hogy alatta ugyanaz a vas van. Sem a hossza (4,3 m), sem a szélessége (1,78 m), sem a magassága (1,58 m, plusz tetőléc), sem a tengelytáv (2,6 m) nem változott, a csomagtartó pedig ugyanúgy 430 literes és dupla padlós, és hát ugyanaz az egyszerű Suzuki-vászon burkolja, mint 2013-ban.

Az S-Cross tükröt tart elénk, hogy lássuk: mennyire átverhetők vagyunk. Ez az autó ugyanis magasabbnak tűnik, mint volt, és ezt két-három egyszerű optikai trükkel hitette el velünk az a formatervező zseni, aki megrajzolta. Egyrészt az S-Cross orra nem olyan, mintha letaposta volna egy óriás, hanem mert meredeken magasra nőni. A hatalmas maszk, meg alatta az alsó trapéz légbeömlő, a keskenyre húzott szemekkel kissé megvadult vaddisznós külsőt ad neki, ez kell most a népnek.

Az újon lekonyul a hátsó kisablak, a régin felkonyul

Érdekes trükk, hogy hátul, a C oszlopban lévő kisablakot megfordították, így a végén az üvegfelület lekonyul, és nem fel. Ettől, meg a szögletesített kerékjárattól tűnik toronyháznak, illetve hátul a teljes szélességében keresztülhúzódó, szinte pultszerűen kiugró hátsó lámpafüzér adja a masszív hatást. Az új S-Cross persze nem lett az autóipar Adonisza, nem egy Alfa Romeo-szintű szépség, de szerintem a legrosszabb, ami történhet vele, hogy valaki semlegesen viszonyul hozzá. Ám valószínű, hogy több embernek fog tetszeni, mint bármelyik korábbi verziója.

A zsámbéki bemutatót, a Driving Camp vezetéstechnikai pályán megnézhettük, hogy mi a különbség az egyes változatok külseje között, és jelentem, nem sok. A felszereltségek ugyanúgy a latinos hangzású GL, GL+ és GLX neveket viszik tovább, és ha a felnik nincsenek meg fejből, gyakorlatilag csak az alap GL különböztethető meg a másik kettőtől, de az is csak alig. A fő ismertetőjel, hogy a vezetőajtón van kulcslyuk, míg a többi változatnál a kulcs nélküli rendszer zárógombja van a kilincseken.

De minden változat megkapja elöl-hátul a ledes lámpákat, a tolatókamerákat, a táblafelismerőt, a radaros tempomatot(!!!), a GLX pedig már négy kamerával készít 360 fokos képet a manőverezéshez. A GL még onnan felismerhető, hogy elöl nincsenek parkolószenzorai, és tetősínje sincs. Ha azt nézzük, hogy a lézer+kamerás vészfékező, a sávtartó, de még a táblafelismerő is széria az alapváltozatban, tényleg felmerül a kérdés: hol itt a csapda? Elárulom: a GL klímája manuális, nem bőrös a kormány és csak 4 hangszórója van.

Az utastér csukott szemmel nem lenne megkülönböztethető, hiszen egy platform esetében az ülések, a kormány helyzete és állítási tartománya fix, ugyanazt találjuk itt is, mint korábban. Hátul is kellemes méretű a tér, de három emberre azért elég passzos, kettőnek viszont bőséges széltében a hely. Amúgy a lábtér nagyjából egy átlag kompakt autóéval egyezik meg.

Még a műszerfal teteje is ugyanaz a több darabból álló, szétszabdalt burkolat, ha valamin, hát itt látszik a suzukis egyszerűség. A műszer is maradt mutatós, ugyanazokkal a resetelős pöckökkel, mint régen. képernyő viszont nagyot fejlődött és már nem simul bele a műszerfalba: a két alsó szinten 7, míg a GLX esetében 9 colos, vagyis a kisebb képernyőknek nagyon vastag a kerete. Amúgy a rajta futó rendszer egyszerű és magyarul van, tudja a mobiltükrözést, beépített navigáció pedig csak a nagyban van.

A próbán az autók annyira frissek voltak, hogy még rendszámuk sem volt, így nem mehettünk ki velük a forgalomba. Kár, mert az S-Cross újításai főleg a vezetősegítő rendszereket érintik. A szériaszerelvényeken kívül van még holttérfigyelő és keresztirányú forgalom figyelmeztető az erősebb felszereltségeknél, az automata váltós (hat fokozat) verziók pedig dugóban képesek megállni-elindulni is a radaros tempomattal.

Így aztán kis vezetéstechnikai tréninget kaptunk, ahogy az már a videóban látható volt. Nyilván minden verzió ESP-s, vagyis a stabilizálás működött bennük, valójában semelyik feladat nem tűnt nagy kunsztnak. Ugyanakkor ha kikapcsoltam az ESP-akkor is igen jól viselkedett az S-Cross, nem izzadtam meg így sem a rántópadon, könnyű volt stabilizálni, miután a hátsó tengely megkapta a pofont. A lelkünkre kötötték, hogy jelezzük: a képeken a mozgó autókon 16-os felnik vannak, mert még nem voltak meg a téli szerelt kerekek a 17-es felniken, noha az S-Cross összes gyári szerelésű felnije ekkora. (és könnyűfém, még a GL-é is; a GLX onnan felismerhető, hogy nem festett, hanem polírozott. UPDATE! Zoltán olvasónk a felniiparból helyesbített: A felni tüköresztergált, nem polírozott. A "normál" felnit alapozzák, festik, lakkozzák, a tüköresztergáltat festés után visszaviszik tüköresztergálásra. Itt gyakorlatilag finom előtolással levesznek egy réteget, a festéket, alapozót és egy keveset a felni anyagából. Ezután jön a lakkréteg. )

Az 1,4-es motort ismerjük régről, és szeretjük. Igaz, nem a 48 voltos hibrid rendszer miatt, hisz jó volt korábban is, minden rásegítés nélkül. A motor főleg alul kap extra segítséget a 10 kW-os villanymotortól, ami elinduláskor sokkal természetesebb viselkedést ad, miután az álló motort berántja, majd kisimítja kicsit a turbólyukat. A váló is ugyanaz a Suzukis jellegű, hatfokozatú, mint korábban, és a friss autókban még kicsit karcos működéssel. De tudjuk: bekopik hamar.

Az összkerékhajtás opció, úgy nézem az árlistán, hogy 740 ezer forint a felára. Nekem összkerekes jutott a próbán, kézi váltóval, az automata egy 600 ezres tétel, mindkettő a GL+ szinttől elérhető. A Driving Camp műagyantáján az összkerékhajtás jól reagált a tapadásvesztésekre, lehetett játszani, hogy automata, sportos vagy hó üzemmódban használjuk: igazából a végeredmény csak árnyalatnyit különbözött, viszont az ember érzi az uralmat a technika felett, amikor tekergeti a tekerentyűt. Amúgy az Allgripnek hívott, elektromos tengelykapcsolóval operáló rendszer biztonsági játékos, bár kanyarból kifelé jövet azért meg lehetett mozgatni a hátulját kigyorsításkor.

A tréningen nincsenek nagy sebességek, de ezzel a hajtáslánccal az S-Cross meglepően jól lépked, a fronthajtásos változatok 10 másodpercen belül vannak százon, de a nehezebb összkerekesek is 10,2-t tudnak, mindkét váltóval. Ez azért nem rossz, sőt, bár mi úgy 40-50-ig próbáltuk a tempót a pályán. A kormányzás könnyed, de szélsőséges helyzetben a téli gumik már kenődősek voltak aszfalton, az S-Cross valódi arcát a nyári gumik mutatnák meg. Mindenesetre alapvetően alulkormányzottságra hajlamos, mint minden japán SUV, amivel anyukák szokták a gyerekeiket suliba vinni.

Esztergomban már az új modellek készülnek, de új árakkal is készült a Suzuki: a most kifutó változat áraihoz képest általánosságban 450-480 ezer forint az eltérés, íme az új S-Cross árai. Mindössze annyit kell tudni, hogy a kedvezményes árért be kell lépni a hűségprogramba, ahol meg kell adni mindenféle elérhetőségeket. De van cserébe vagy egymillió forint kedvezmény, meg egyfajta nyereményjáték is. Ez kb. olyan, mint az oltáslottó, de itt a szervizlátogatással lehet nyerni.

Modell Listaár Kedvezményes ár*
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT 2WD GL 7 140 000 Ft 6 090 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT 2WD GL+ 7 540 000 Ft 6 490 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT AllGrip GL+ 8 280 000 Ft 7 230 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT 2WD GLX 8 390 000 Ft 7 340 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT 2WD GLX Panoráma 8 640 000 Ft 7 590 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT AllGrip GLX 9 130 000 Ft 8 080 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6MT AllGrip GLX Panoráma 9 380 000 Ft 8 330 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6AT 2WD GL+ 8 140 000 Ft 7 090 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6AT 2WD GLX 8 990 000 Ft 7 940 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6AT 2WD GLX Panoráma 9 240 000 Ft 8 190 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6AT AllGrip GL+ 8 880 000 Ft 7 830 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6AT AllGrip GLX 9 730 000 Ft 8 680 000 Ft
S-CROSS 1.4 Hybrid 48V 6AT AllGrip GLX Panoráma 9 980 000 Ft 8 930 000 Ft
  
*Hűségprogramba belépéssel

Jelenleg tehát ez a kínálat, ami jövő nyáron változni fog. Ekkor érkezik meg az új, valódi hibrid hajtáslánc, előbb a Vitarába majd az S-Crossba is. Az információk eléggé hiányosak róla, de az biztos, hogy egy 1,5 literes benzinmotor lesz az alapja. Kézenfekvő lenne a feltételezés, hogy ez is valamilyen Toyotás üzlet eredménye, de nem: a leírás alapján valamiféle robotizált váltó lesz az erőátvitelben, aminek a kimenő oldalán lesz egy elektromotor, ami kitölti a nyomatékrést váltáskor.

Hogy mennyire állja meg a helyét az S-Cross 2021-ben? A Suzukis imidzshez nézve teljesen, hisz tudja amit kell: doboz, négy – akár hajtott – kerékkel. Vannak persze területek, ahol elmarad, a műszeregység határozottan ilyen, kicsit divatjamúlt már a botantenna is a tetején, és a Suzuki ragaszkodik a japánoknál népszerű hibrid ablaktörlőkhöz is, tehát nem a ma elterjedtebb aero-profilos egybegumit használják. Hogy mindez baj-e? Dehogy. Lehet, hogy egy Opel Mokka vagy a sok más modell többet ad menő belső dizájnból, de az S-Cross valószínűleg nem rájuk méri a legnagyobb csapást. Ha megnézzük, tulajdonképpen ugyanazt nyújtja, mint egy ötajtós kompakt autó, csak ez vonzóbb a népeknek, mert SUV. Ugyanakkor az aktív biztonsági felszereltsége messze várakozáson felüli, tehát egy olyan világban, ahol egy ezres, háromhengeres Focus vagy Golf nincs hétmillió forint alatt, ott egy S-Cross 6,09 millióért bomba ajánlat. De nézzük a Dustert: bármelyik, nem alapmotoros verzió már nagyjából egy árban van a Suzukival, noha a két modell műszaki színvonala és az utastér minőségi színvonala nem egy liga. Hasonló modellként talán még a Kia Xceed említhető (tulajdonképpen egy magasított Ceed), ott eleve magasabbak az árak, és a vezetősegítő rendszereket, de még a 48 voltos hibridet is további súlyos százezrekért kell beleválogatni. Vagyis hiába drágáb az új Suzuki, ezek az árak a piacon egy csöppet sem számítanak rossznak – csakhogy most a piac összes ára elszállt, és aki nem tud velük repülni, az biztos nem így látja.

Kattintson ide a műszaki adatok megjelenítéséhez!
MÉRETEK            
Hosszúság (mm) 4 300         
Szélesség (mm) 1 785         
Magasság (mm) 1 580 (1 585 tetősínnel)         
Tengelytávolság (mm) 2 600         
Nyomtáv elöl (mm) 1 535         
Nyomtáv hátul (mm) 1 505         
A legkisebb fordulókör sugara (m) 5,4         
Szabad hasmagasság (mm) 175         
Csomagtér, lehajtott ülésekkel, tetőig (liter) 1230         
Csomagtér hátsó üléstámla lehajtva (liter) 665         
Csomagtér, hátsó üléstámla a hején, a kalaptartóig (l) 430         
Üzemanyagtartály térfogata(liter) 47         
              
MOTOR            
Típus K14D         
Hengerek száma 4         
Szelepek száma 16         
Lökettérfogat (cm³) 1 373         
Furat x löket (mm) 73,0×82,0         
Sűrítési arány 10,9         
Max. teljesítmény (kW / fordulat / perc) 95/5 500         
Max. nyomaték (Nm / fordulat / perc) 235/2 000-3 000         
Befecskendezés Közvetlen befecskendezés         
              
Hajtás 2WD 2WD AllGrip AllGrip
Sebességváltó 6MT 6AT 6MT 6AT
Saját tömeg (kg) 1 195 - 1 235 1 240 - 1 265 1 285 - 1 305 1 310 - 1 330
Megengedett össztömeg (kg) 1 685 1 710 1 755 1 780
Végsebesség (km / h) 195 195 195 195
0-100 km/h (s) 9,5 9,5 10,2 10,2
Kombinált fogyasztás (l/100 km) 5,303 (A) - 5,576 (M) 5,812 (A) - 6,069 (M) 5,843 (A) - 6,083 (M) 6,285 (A) - 6,56 (M)