Kit kell ezért lefizetni?!

Teszt: Skoda Fabia 1.0 Style 110 LE – 2022.

2022.06.03. 16:54

Adatlap Skoda 1.0 110 LE - 2022

  • 999 cm3-es,soros 3 hengeres benzines
  • 110 LE @ 5500 rpm
  • 200 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    9.7 másodperc
  • Végsebesség:
    205 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.6 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    0.0 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    0.0 l/100km

Valószínűleg a Fabia vásárlójának a fejében meg sem fordul, hogy az új generáció légellenállási alaktényezője javult, megjelent rajta a hűtőt lezáró aktív zsalurendszer, meg talán még az sem, hogy az autó oldalán lévő, háromágú vasalt él a cseh zászlóra utal. Csak akarnak valamit, ami elviszi őket akárhová.

Ezzel a Fabia vevőit nem bántani szeretném, sőt: aki magánemberként ilyet vesz, annak tutira nem a divatozás, a menőzés vagy a polgárpukkasztás a céljuk. Átgondolják, mekkora autóra van szükségük, lecsekkolják, hogy a Fabia pont akkora, és megveszik. Motor? Hát, éppenséggel legyen benne. A tudatos fogyasztó szobrai ők, akik nem B szegmensbeli, biztonságos, x kW teljesítményű, y liter csomagterű járművet keresnek, hanem ránéznek, és tudják, hogy megfelel az igényeiknek.

A Fabia persze még sosem volt ilyen jó és ilyen nagy, nem véletlen, hogy a kombit sem erőltetik már belőle: nem fog ilyen karosszéria készülni. Bár a célcsoport pont tesz rá, mi is az az MQB platform, de felfogja, hogy ez biztonságosabb a korábbinál, ami megerősíti bennük a hitet. Ott a kilenc légzsák is, még hátul is van oldallégzsák, sőt, a kormányoszlopnál is akad egy, a térdet védeni. És igen, vannak mindenféle pittyegő, figyelmeztető vezetőtámogatók is, éppenséggel elfér.

Igaz, ez a 110 lóerős, Style kivitelű tesztautó messze jobban extrázott, mint amit jellemzően a tömegek meg fognak venni, ha az autóipar visszatér a kevésbé manufakturális szériagyártáshoz. Jelenleg alig csordogálnak a Fabiák a piacra, tehát az a feltételezés, hogy manapság bárki beslattyog egy Skoda-szalonba és vesz egy ilyet, kicsit science fiction. Inkább megrendeli, és vár. A jellemző szállítási határidő motorváltozattól függetlenül 72-76 hét, vagy ha jobban tetszik: másfél év. A komenista idők vége felé egy Trabanthoz gyorsabban hozzá lehetett jutni, sőt, a legózásban jártas, bátor vásárlók Daciákat vihettek haza szinte azonnal, hogy szétszedjék és összerakják jól. Hát, most ilyen fura időket élünk. A hazai sajtóbemutató március legvégén (vagyis csak 8-9 hete) volt, akkor még ötvenegynéhány hetes szállítási határidőkről volt szó, vagyis a helyzet még romlott is.

Visszatérve a Style felszereltségghez, a 7,2 milliós ár (mínusz kedvezmények) már az a szint, ahol a Kamiq, vagyis a hasonló hosszúságú SUV is elérhető, ami normális piaci viszonyok között egyértelműen a nagyobb modell irányába terelhetné a vevőket, pont ezért nincs is nagy szükség a kombira. Aktuálisan viszont az a helyzet, hogy erre is akad vevő, ha épp van raktáron.

Igaz, a Fabia autóból is elég sokat ad, ahogy azért a mai kiskocsik, mint a Corsa, i20 és társaik is. Mindenesetre a Skoda már nemcsak a 4 métert, hanem már a 4 méter 10 centit is túlnőtte, és a cég kommunikációjában az a mondás, hogy nagyobb a tengelytávja, mint a Golf IV-é. Ami egyben annyit is jelent, hogy az első Octaviának is kisebb volt a tengelytávja vagy öt centivel (2,51 m vs 2,56 m), Ennek megfelelően a Fabia tágas. Vagyis egy olyan családban, ahol nem kosárlabdázók a szülők (és a gyerekek sem annak készülnek), simán elmegy családi használatú autónak a Fabia. Hátul biztos több a lábtér, mint a Ryanairen és társain. A kézipoggyásznak meg ott a csomagtartó, ami nálunk 343 literes, mivel nálunk széria a pótkerék. Nélküle egyébként 380 lenne.

Legyünk őszinték, azért a kisautók között nincsenek csodák, vagyis a Fabia se találta fel a meleg vizet, csak mivel frissebb, és amúgy is a VW-csoportos alapokat kell már használnia, tényleg a nagyobbak közé tartozik. Viszont az a szimpatikus benne, hogy jó szándékkal van megcsinálva, vagyis nem látszik olyan törekvés, hogy a csicsa és az amúgy is kötelező/elvárt biztonsági szerelvények árnyékában egészen kínos spórolásokkal sunnyogna. Vagyis normális az anyagfelhasználás, és a dizájn jól adja el, még sincs telenyomva az istenverte, két hetesen már ötévesnek tűnő, karcosodó lakkfekete betétekkel; az ülésen lehet ülni hosszabb ideig is, ha mázsán innen van az ember, normálisan beállítható a kormány/ülés/pedál összhangja. Van hová lepakolni a cuccokat, a rekeszbe befér egy 6+ colos telefon, normálisak a klíma kezelőszervei (a manuálisnak is). Na jó, egy pontot azért tudok: a külső tükör látószöge lehetne nagyobb, lespórolták az aszférikus részt róla.

A dízel nélkül, mindössze egy 80 lovas szívó és a 95 lovas olcsóbbik turbómotor mellett ez a 110 lóerős motor a non plus ultra Fabia kínálatában, mert a 150 lóerős, DSG-s TSI-t 8,5 milliós induló áron vélhetően csak páran választják, még ilyen hiánygazdaságos időkben is. A 110 lóerős motor már egy 10 másodpercen belüli nulla-százas menetre is képes, de a fő erénye az, hogy egyenrangú partnerként közlekedik több utassal autópályán, sőt, akár emelkedőn is, ami a hazai bemutatón vezetett 80 lóerősre nagyon nem igaz. Nem tartom magamat a háromhengeresek elkötelezett hívének, de ez a motor egész jól kendőzi a genetikai rokonságát a Swift 1.0 Grand Alap vartyogó motorjával, de még az 1.2 HTP-vel sem. Nagyon kell üvegelni, hogy előjöjjön a jellegzetes tónusú hang, ám mivel 200 Nm a nyomatéka, erre nincs is igazán szükség a Nürburgringen innen.

A vicc az, hogy a motorka mellé nem is hiányzik túlzottan a dízel, mert tényleg el lehet vele járkálni hat liter alatt, még városi közlekedéssel is, ha az utak során a motornak van ideje bemelegedni. Amúgy a start-stop is egész jól működik benne. Ehhez képest már tényleg nem sokat hozna egy dízel. A 95 lóerős 1.0 TSI verzió már elgondolkodtatóbb, mert bár csak ötfokozatú a váltója, nem hinném, hogy szétforogná magát az autópályán, mivel a legfelső fokozatok esetében az (össz)áttétel eltérése alig 3 százalék. Vagyis inkább azt tippelném, hogy bizonyos szituációkban gyengébbnek tűnik, de például a nyomatékleadási karaktere jobb lehet, mert mindkét irányban 500-500 fordulattal tovább tudja leadni maximális nyomatékát, ami 175 Nm. Fogyasztásban is hasonlót várnék tőle, és a hivatalos adat is egyforma. Ezt csak azért írom, hogy bizonyos szituációban, ha épp csak 95 lovasat lehet kapni, nem ijednék meg tőle – de ha mindkettőt, nyilván megér 60 ezret az erősebb.

Érdekes extrák vannak itt egyébként, mivel alaphangon a tank 40 literes, de felárért van 50 literes csempésztank is – ez a hivatalos fogyasztásméréseken megspórolható 8 kilóról szól egyébként, de én nem törném magam a nagyobbikért ilyen fogyasztás mellett. A másik érdekesség, hogy a kisebb motorokhoz dobfék jár hátulra, de lehet update-elni tárcsára. Minden dobfék-ellenes felhang nélkül én ezt is javaslom, egyszerűen ezzel jobb fékezni.

Ami a futóművet illeti, a Fabia sajátos karakterű rugózást kapott, amivel a viharvertebb kelet-európai utakon is boldogul, nagyon furcsa ma már, ha egy autón már enyhébb fékezéskor érzékelhető az első futómű megsüllyedése. Mégis ettől olyan kellemes, ez tényleg valódi rugózás, még sem gatya. Nem tudom, hogy csinálták, de nagyon jó.

Ami az életet és az autót belengő jó szándékot illeti, a praktikusság már-már paródiaszerű, mégis azt mondom, hogy a cuccok egy részét extraként tartalmazó Simply Clever csomagot érdemes megvenni, és akkor nem kell a Homasitából felhozni a Fabiát, ha apróságokra vágyik az ember, ráadásul ezek passzolnak az autóba. Nem vagyok benne biztos, hogy a kalaptartó alatt fityegő hordágyszerűség túl hasznos, de a többi cuccot pont elég használni, azt meg külön tisztelem, hogy adnak egy kis, ajtózsebbe rakható szemetest is ehhez a csomaghoz, ami a hamutartók kihalása óta hihetetlen szeméthalmokra kínál megoldást. De a jégkaparó a tankajtón, a tölcsérré nyíló ablakmosótartály-fedél, az esernyőtartó az ajtóban (ez csak Ambition kiviteltől), a kártya- és tolltartó a kardánboxban már önmagában is áldás az olyan kiskocsikhoz képest, ahol a nagy megdizájnoltságban egy mobilt sem tudsz lerakni, vagy telelocsolod a motorteret az ablakmosóval, mert Gianniék tesznek az ilyesmire.

Annak ellenére, hogy valószínűleg minden idők legdinamikusabb és legfiatalosabb Fabia-formatervét kapjuk, minden relatív. A Skodánál inkább arra fókuszálnak, amire egy autó való: a helyváltoztatásra. A ledes lámpák, a légzsákrengeteg, a sávtartó, automata vészfékezős cuccok persze ma már kellenek, de nem lehet nem észrevenni, hogy ezekkel a Fabia is kezd lemondani egy picit arról a vásárlókörről, akik a fekete kilincses, minimálmotoros Skodák törzsközönsége voltak. Igaz, van a 80 lóerős, négy hangszórós, sok légzsákos, nem fekete kilincses Go akciós modell 5,3-ért, amiben ott vannak a ledes lámpák, de még kihangosítót is adnak hozzá. Csakhogy ez a motor tényleg a helyiérdekű közlekedésre való, és már nem 1999 van, és ebben az árrégióban ilyen felhasználásra már lehet venni egy használt villanyautót, és nem kell rettegni az elszálló benzinártól soha többé, amíg R. Szilárd őrködik a villany ára fölött.

A drágább változatok esetében már más a pálya, mivel ezek motorikusan is alkalmasabbak a családi használatra, hosszú utakra, és az autók drágulása miatt még inkább rájuk hárulhat a magánemberek családi autója szerep. Már ha lesz belőle elég: a (ha jól emlékszem) kb. 300 darabos éves mennyiség, amit Magyarország kapott, a Fabia csúcsévében egyetlen Skoda kereskedés eladásait jelentette.

A Style kivitel+erős motor kombóért (alaphangon 7,2 millió, ha kék, minden más színben minimum plusz egy bő százas) valószínűleg már a céges flották is harcba szállnak. Igaz, itt a 300 ezres kedvezménnyel be lehet hozni 7 millió alá, a további 500 ezres finanszírozási és Casco-kedvezményt persze már a finanszírozási konstrukció ismeretében lehetne minősíteni. Szóval ezen az árszinten is elgondolkodnék, hogy az MNB által javasolt villanyautó-támogatások mellett esetleg egy Volkswagen e-Up is megfelelne-e a céljaimra, ha mondjuk a 10,5 milliós induló árról le lehetne hozni 8 millió tájára.  És ha cinikus akarnék lenni, legalább ilyen könnyen és gyorsan beszerezhető. A másik alternatíva a Dacia Spring lehet, akár támogatás nélkül is.

De ez semmiképp sem a Fabia bűne, és nem is érdemes másban hinni, mint hogy elcsitul a világ körülöttünk és a téboly felől a normalitás irányába mozdulnak a dolgok. A Fabia egy ilyen jövőben még igen jó esélyekkel vadászhat vevőkre, mert egy piszkosul jó autó. Igazából a mai világ legnagyobb baja a régivel szemben, hogy akkoriban legalább tudtad, kit kell lefizetni, hogy hozzájuss egy 120 L-hez a Merkúr vállalattól, de ma csak azt tudod: ha nincs, akkor nincs. De ha lesz, ellenérvek nem lesznek.

A hazai bemutatón készült videón pedig élőben is megtekinthető minden, ami Simply Clever:

Totalcar értékelés - Skoda 1.0 110 LE - 2022

A Fabia megmutatja, milyen felesleges volt az első generáció 15-20 -féle motorja, elboldogul ez 3-4 verzióval is, és nem dől össze a világ. Egy tágas, meglepően takarékos és kulturált kisautó, gagyi részletek nélkül, olyan opciókkal, amivel egy nagyobb kocsit is kiválthat. Ráadásul valódi rugózása van, és praktikus, ember többet ennél nem akarhat, amennyiben belefér.