2006.05.09. 08:12

Adatlap Chevrolet Korea Epica Platinum 2,5 24v Automata - 2006

 • 2492 cm3-es,soros 6 hengeres benzines
 • 156 LE @ 5800 rpm
 • 237 Nm @ 4000 rpm
 • 5 seb. automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  9.9 másodperc
 • Végsebesség:
  209 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  9.3 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  13.8 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  6.6 l/100km

Klasszikus svájci major mellett álltunk meg fényképezni. A traktoros egy darabig kíváncsian szemlélte tevékenységünket, majd érdeklődni kezdett, eladó-e a gép. Ahogy ott szokás, franciául majd németül is próbálkozott, de mivel nem bírtuk egyik nyelvet sem, kudarcba fulladt az üzlet. Pedig egy jó Massey-Ferguson traktorral volt, komplett permetezővel. Még ha szőrén cseréljük, akkor is jól jártunk volna.

Hogy is híják?

Ember legyen a talpán, aki tudja követni. Egyazon típus különböző néven történő értékesítésében eddig is élen járt a Daew... izé, Chevrolet. Az új Evanda, vagyis az Epica hű a hagyományokhoz. Európában Chevrolet Epicának, a Távol-Keleten Daewoo Toscának - és egy kis zavarkeltés kedvéért -, az USA-ban a Toscát megtartva egyszerűen Suzukinak hívják. Persze mondanom sem kell, nincs köze Giacomo Puccini operájához. A Tosca a Tomorow Standard Car (a holnap szabványautója) kifejezés rövidítése.

"Ha van rá lehetőség, próbáld ki az új dízelt. Ha valami, ez adhatja el az Epicát Európában" - javasolta mindentudó hírszerkesztőnk, amikor az Epika előéletéről faggattam. Lelkileg felkészülve ebben a szellemben indultam a svájci bemutatóra. Sajnos jó pár hónapot kellene eltöltenem a Neuenburger-tó partján, ha dízel-teszttapasztalatokkal szeretnék hazatérni. Nyoma se volt a dízelnek, azt mondták, csak őszre várható. Elégedjek meg a két, keresztben beépített soros hathengeressel.

A kétezres és a kettőötös hathengeres próbájára volt lehetőség. Először a legjobban felszerelt 2,5-ös, automata LT felszereltséget próbáltuk. A motor olyan halkan járt, hogy nem akartam hinni a fordulatszámmérőnek, majdnem ráindítottam. Normál utazó tempónál csak a menetzaj hallatszik, intenzívebb gyorsításkor az automata visszakapcsol kettőt, ilyenkor viszont üvölt a motor. Aztán megnyugszik, és szépen komótosan teljesít.

A 2,5-ös motor sem egy vadállat, elvileg 156 lóerős, de gyakorlatilag alig éreztem különbséget a 141 lóerős kisebbel szemben (igaz, azt kézi váltóval próbáltam). Nem szabad háromezeröt alá engedni, és akkor elboldogul az 1460 kilós kasztnival. Nincs mese, nem egy versenyautó, de szerintem nem is ez a cél. Zürichben ténykedő Chevrolet piackutatók szerint az Epica nyugat-európai célcsoportja a többgyermekes, negyven év körüli családosok és az ötvenéves vagy idősebb házaspárok, akiktől már elköltöztek gyermekeik, ők meg lesznek elégedve.

Soros hatos

Az új, soros, hathengeres DOHC motor 642 mm hosszával sok négyhengeres blokknál is rövidebb, ezért lehet keresztben beépíteni. A kétezres és kettőötös azonos furatú, csak löketükben különböznek egymástól. A dupla vezérműtengelyt egy darab, keskeny láncocska hajtja, amit hidraulikus láncfeszítők feszítenek. Az olajpumpának egy másik, rövidebb lánc jutott. A blokk alumíniumból készült, öntöttvas hüvelyekkel. Az olajteknő nem sajtolt acéllemez, hanem szintén alumínium. A szívórendszer viszont nem alumínium hanem műanyag. Ahol lehet, csökkentettek tömegen, így a hathengeres blokk mindössze 151 kg. A motor rezgéseit hidraulikus motorfelfüggesztések tompítják.
Motor 2.0 2.5
Nyomaték: 195 Nm / 3800 1/min-nél 237 Nm / 4000 1/min-nél
Teljesítmény: 103 kW (141 LE) / 6400 1/min-nél 115 kW (156 LE) / 5800 1/min-nél
Végsebesség (automata): 207 (199) km/ó - (209) km/ó
Gyorsulás 0-100km/ó (automata) 9,9 s (11,8 s) - (9,9 s)
Átlagfogyasztás: (automata) 8,2 (8,9) l/100km - (9,3) l/100km

Az ötsebességes, kézzel is kapcsolható automataváltó japánban született, a híresztelések szerint egyenesen az Epicának fejlesztette az Aisin. Megfontolt teremtés, nem kapkod, komótosan, de pontosan végzi a dolgát. A legjobb felszereltséghez széria, de a kétezres motorhoz is kérhetjük. Elvileg a kisebb motorhoz is ugyanazt a váltót kapjuk, a tesztautók között a kétezres automata mégsem volt kézzel kapcsolható. A kézi váltót kicsit pontatlannak találtam, bár mentségére szóljon, hogy nagyon kevés kilométer volt az autóban, és mellé én annyira utálom a kézi váltót, hogy inkább bennem lehet a hiba. Egy ilyen jellegű, nagy, lomha autót én biztos automatával vennék, a kényelem a lényeg.

Elöl belső hűtésű, hátul teli tárcsafékek vannak ABS-szel és fékerőelosztóval. A csúcsváltozat kipörgésgátlóval kapható, 2007-től pedig mentstabilizáló elektronika (ESP) is érkezik. A futómű rendben van: elöl McPherson, hátul multilink felfüggesztés. Az autó vázszerkezete teljesen megváltozott, nagyobb szakítószilárdságú acélt használtak a karosszéria több mint negyven százalékánál, és jelentősen átdolgozták az energiaelnyelő zónákat és a vázszerkezetet. A prezentáción mutatott töréstesztfotóról sajnos nem derül ki semmi, mert a becsapódási pillanatot ábrázolja.