Biturbós hobbikamion hétvégére

Teszt: MAN TGL - 2005

2005.07.12. 01:42

Sokan imádják teherautójukat. Sokan nem tudnak nélküle élni. Legszívesebben éjjel-nappal a keréken vagy előtte ülnének. De a kamionstop minden hétvégén megkeseríti az életüket, és személyautóba kényszeríti őket. Mit tehet ilyenkor aki semmiképpen sem szeretne a földhöz egy méternél közelebb autózni?

 

Keres magának egy 7,5 tonna alatti alkalmatosságot, lehetőleg szépet, újat, erőset és gyorsat. Nem is kell sokáig keresgélnie, mivel több gyártó is kínál az apró kategóriában alkalmas szerkezeteket. Így a MAN is, aki kissé felfrissítette az L2000-es sorozatát és a keresztségben - az óriás TGA-hoz igen hasonló és jól csengő - TGL nevet adta neki. Négyféle teherbírással, négyféle teljesítménnyel és háromféle fülkével kínálja ezután a megújult csöppséget.

Miért is emmáenn?

 
A névadás kapcsán fontos megjegyezni, hogy míg a DAF-ot "daf"-nak, addig az MAN-t nem "man"-nak, hanem "M-A-N"-nek kell ejteni, mivel ez a Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg név rövidítése. Igaz a DAF is betűszó (Van Doorne's Aanhangwagen Fabrik), de már régóta, amióta a Van Doorne család nem tagja a cégnek, a DAF-ot mint kifejezést használják a hollandok.

Az MAN nevet az 1841-ben alakult, majd első teherautóját 1851-ben elkészítő Eisengießerei Klett & Comp. cég 1908-ban, negyedik szervezeti átalakulása után vette fel, és az elkövetkező 78 évben változatlanul meg is tartotta. Ebből ma már csak a MAN rövidítés él, amely a több, mint tíz tagú MAN csoport szinte minden tagjának nevében megtalálható. Az MAN Gruppe tagvállalatai a pénzügyi tevékenységektől a vasgyártásig szinte mindennel foglalkoznak.


Ebben dobozban kényelmesen elférne a kisebb, platós változat is

Az új TGL - ugyanúgy, mint elődje - a 7,5-12 tonnás kategóriát hivatott kiszolgálni, amely méretek a megengedett össztömegre utalnak. Bár a négy variációból hétvégén csak a legkisebb jöhet szóba, mégsem kell elkeseredni, mivel a kamionstop idejére gondolva a legkisebb össztömeggel akár a legnagyobb, tíz méter feletti hosszúságú változatot is megkaphatjuk. Bár tíz méteres járműhosszal három tonna terhet szállítani maximum a cipőkereskedők fognak, díjazandó, hogy legalább a lehetőség megvan. Még ha nem is nagyon élhet vele. Már most félve gondolok a hétvégi útszéli mérlegelésekre, amikor fény derül a 47 3-es doboz valódi befogadóképességére.

A kamionstop

111/1995. (IX. 21.) Korm. Rendelet

a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról (részlet)

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a törvény 3. §-ának (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel - a Kormány a következőket rendeli el:
1. § A rendelet hatálya kiterjed minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra és ezek pótkocsijára (a továbbiakban együtt: tehergépkocsi), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja.
2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó tehergépkocsival, az ország közútjain
a) június 15-től augusztus 31-ig
aa) szombaton 8 órától vasárnap 22 óráig,
ab) munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától a munkaszüneti nap 22 óráig,
b) szeptember 1-jétől június 14-éig a megelőző nap 22 órától vasárnap és munkaszüneti napokon 22 óráig
közlekedni nem szabad.
(2) Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt korlátozások nem vonatkoznak a nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsikra a november 4. és március 1. közötti időszakban.
(3) Ha az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott időszakon belül a munkaszüneti nap szombat vagy vasárnap előtti, illetve vasárnap utáni napra esik, a forgalomkorlátozást a korlátozott időszak első nap 8 órától az utolsó nap 22 óráig időben folyamatosan, megszakítás nélkül kell alkalmazni.


Rövid, sportos

Ha már hétvége és hobbi, inkább a sportosan rövidre nyírt, 5,8 méter hosszú, apró billenőplatóval szerelt, alacsonyfülkés változatra gondolok. A C jelű fülke csupán a minimális igényeket hivatott kielégíteni, azt azonban nagyon sikeresen teszi. A 995 mm-es padlómagasság már annyira közel van az egy méterhez és az elvárásaimhoz, ráadásul olyannyira tetszik is a minikamion mokány kiállása, hogy szinte a 40 tonnás monstrumoknál érzett izgalommal mászok fel azon az egy árva lépcsőn, ami a földtől alig 58 cm-re igyekszik segíteni a bejutásban.


3 tonna dunakavics

Nem kellett nagyot lépni, a lépcsőről mégis rögtön megpillantottam súlyos terhünket, a három tonna folyami kavicsot. A majd 9 m 2-es platóra pakolt kövek kissé megrémítettek. Ekkora teher mellett megmarad-e a sportosság, mert én ettől a csöpp platóstól sportosságot várok. Kis önsúly, kis terhelés, mindenképp érezni szeretném a nagyok és a legkisebb közötti különbséget. Nehogy pont ez a pár kavics tartson vissza!

Utólag elmondhatom: különbség az van. Miután helyet foglaltam az állítható derék- és oldaltámasszal szerelt ülésben, a középkonzolon az első pillanatban 13 vakkapcsolót számoltam össze. Úristen, mi lehet itt akkor, ha mindegyikbe kerül valami? Nekem már a meglévő hét is pont elégnek bizonyult, hogy szükség esetén erős gondolkodásba essek az egyes funkiciókkal kapcsolatban.