Fülembe forró ólmot öntsetek

2008.12.08. 01:55

Adatlap Mercedes-Benz B 180 Cdi Autotronic - 2005

 • 1991 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
 • 109 LE @ 4200 rpm
 • 250 Nm @ 1600 rpm
 • fokozatmentes automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  11.8 másodperc
 • Végsebesség:
  178 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  5.6 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  6.9 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  4.9 l/100km

Nem tudom, miért van, hogy a svábok szeretnek spórolni. Talán a vérükben van. És minél többször találkozom velük, annál inkább meggyőződésem, hogy a skótok a fasorban sincsenek hozzájuk képest. És a svábok különös perverziója az, hogy szeretik érezni is a spórolást. Még akkor is, ha Mercedest vesznek. Na de ennyire?

Meggyőződésem például, hogy a Mercedes-Benznek milliárdjaiba került már, hogy gyártásban tartsa a hátsó ablakemelő kurblit, a B-osztályhoz is. Persze lehet, hogy a villanyablak 64 ezer forintos felárával visszanyernek valamit a költségekből, de kétfélét gyártani (cikkszámozni, nyilvántartani, raktározni, beszerezni) biztos nem olcsóbb, mint egyetlen szimpla elektromos ablakemelőt. De ha a kuncsaft azt akarja érezni, hogy nem tukmálnak rá olyan dolgokat, amire nincs szüksége, kapja meg!

Amúgy a B-osztály pofás kis gép, pláne most, hogy kicsit átrajzolták a külsejét. Nekem eleve jobban tetszik, mint az orr nélküli A-osztály. Pedig semmi sem indokolja, hogy ennek nagyobb orra legyen, hiszen ugyanannak a csomagnak kell elférnie benne. Mégis, ettől lesz valahogy emberesebb a hosszú B-osztály.

A modell feljavítása amúgy nem járt drámai változásokkal, a régihez képest átrajzoltak minden lámpát és lökhárítót, felapplikáltak néhány fémcsíkot ide-oda, és kész. Lényegesebb, hogy a kormányoszlop teleszkópos lett, vagyis a távolsága is állítható, továbbá széria az ESP, visszagurulás-gátlóval. És új a hangvezérelt, bluetooth-os rádió is, valamint olyan opciók rendelhetők hozzá, mint a fura nevű aktív parkolássegéd. Vagyis a kocsi félautomatikusan beáll a parkolóhelyre, ő tekeri a kormányt, az ember csak gázt ad, fékez és rükit kapcsol, az autó iránymutatásai alapján. Elvileg, a specifikáció szerint ez benne is volt a tesztautóban, ha előre tudom, biztos nem szenvedek annyit vele, mert amúgy 12 méteres a fordulóköre. Igaz, a világ legjobb parkolóradarját adják hozzá (felárért), ez már önmagában is nagy segítség. Nem majrézik feleslegesen, csak akkor pittyeg, amikor már közel van valami, az elöl és hátul lévő LED-sorok meg tévedhetetlenül jelzik a távolságot. Hiába, ez egy Mercedes!

És ha Mercedes, akkor gusztusos a bele. Igaz, semmi avantgárd nincs benne, de minden szép, minden jó, nincsenek kilengések a gagyi felé. És egészen jó méretű az utastér, hátul akár hárman is elücsörögnek gond nélkül. Viszont az ülések nagyon kemények, aki karót nyelős stílusban ül, az szeretni fogja, más nem.

Viszonylag magasan ülünk, mert dupla a padló, az orrban pedig erősen előredöntötték a motort. Amióta megjelent, azon töröm a fejemet, hogy érdemes volt-e feltalálni a meleg vizet a Mercedesnél: maga az utastér akkora, mint egy hasonló hosszúságú autóban. Amiben a B több, az a gigantikus, 544 literes csomagtartó, amivel bármilyen kombit megver. De vajon pont a Mercedes az, amit egy csomagtartónak kell eladnia? Cserébe a magas súlypont miatt sprődebb a rugózás, nehogy egy hibbant újságíró felborítsa a kocsit a jávorszarvas-teszten, amit amúgy élő ember nem tud reprodukálni, még akkor sem, ha fegyverrel kényszerítik. Igaz, fronthajtással az A és a B a leghasználhatóbb Mercedes télen, ha az ember nem akar 4Matic-osat venni.

A felsőbbrendű minőséget látva megrázott, amikor beindítottam a motort. Mármint a vibráció. Hasonlót nyolcmilliós autóban még sosem éreztem, még a közvetlen befecskendezéses dízelek hőskorában sem. Ezenkívül katasztrofálisan zajos a CDI. Elő is kaptuk Nyegleo mindentudó műszerét, hogy inkorrekt zajméréseket végezzünk. Hogy miért inkorrekt? Mert nem az emberi hallás szerint súlyozó A szűrővel mértünk, hanem a C-vel , de hirtelen nem volt más kéznél, összehasonlítási céllal pedig elmegy. Az ellenfél a Sandero volt, először az utastérben mértünk. Majd az első sokk után bedugtuk a műszert a Dákó motorterébe is.

Szendvics, parabola, szíj

Tény, hogy a Mercedes nem szokványos technikát fejlesztett az A- és B-osztályhoz: a dupla padlóval jócskán megemelte az utasteret, így félig-meddig alá került az erősen döntött motor, amelyhez emiatt valószínűleg a világ egyik leghosszabb nívópálcája jár. Hátulra pedig rendkívül helytakarékos, alakja alapján parabolatengelynek hívott futóművet terveztek. A 180-as jelzés ellenére a dízel kétliteres, viszont nem változó geometriájú a turbója, mint a 140 lóerős 200 CDI-é. A CVT váltó érdekessége, hogy a szíjas variorendszert megfejelték a hagyományos automaták hidrodinamikus nyomatékváltójával. Míg a Nissannál és az Opelnél megbukott a hasonló rendszerű automata, addig a Mercedesé nem adja azt az érzést, hogy állandóan csúszik a kuplung, nyilván a jobban eltalált vezérlés miatt.

Hogyan jön ki a Merci a zajpárbajból? Lapozzon!

Totalcar értékelés - Mercedes-Benz B 180 Cdi Autotronic - 2005

A 180 CDI egy tévedés, benzinmotor kell bele, mert amúgy jó, minőségi és még télen is jól lehet vele közlekedni. A szendvicsszerkezet zsenialitása nem érintett meg, de legalább nem szokványos autó, és még variálható is.