Váltás világos nézetre

Teljes cikk

TCTVS11EP03: Elon Musk rémálma: Laci bácsi, a villanykacsás

TCTV teszt: Elektromos 2CV, avagy a villanykacsa

2017.11.18. 14:50

Ezeket a filmjeinket szeretem a legjobban. Amikor egy nagyon aranyos ember csinál valami eszementen menő dolgot a garázsában. Amikor valaki belevág valamibe, amire mindenki azt mondaná, reménytelen hülyeség, és a végén nem marad más, mint hajlongani a háztáji zsenialitás előtt.

Én nagy csodálója, sőt, gátlástalan fanboya vagyok Elon Musknak, de mostanában nem lesz Teslám, pedig az új Roadster olyan gyors, hogy még a tegnap lekésett megbeszélésekre is odaérnék vele időben. Amióta vezettem Laci bácsi villanyos kacsáját, azóta biztosan érzem, hogy a barkácsolás alapú elektromobilitás a legnagyobb rakendroll. Akkora, hogy hónapok óta nem hagy nyugodni, hogy kéne csinálni valami hasonlót. Ha megnézed, téged se fog.  

Igen, az elektromos Kacsa egy borzalmas lélekvesztő, de egyértelműen kevésbé, mint eredeti állapotában. Kacsázni olyan, mint egy biciklire szerelt gumicsónakra szerelt sátorral venni részt a közlekedésben. De a Kacsa szendvicspadlós tudna lenni, az alapfelépítése komikusan hasonlít a Teslákéra, szóval komolyabb belenyúlással tényleg meg lehetne harapni vele azt az arrogáns porschést.  

2cv 11

De nem a komoly belenyúlás a lényeg itt. A lényeg pont az, hogy egy kis csibészes vállalkozókedvvel, egy Ezermester magazin cikkének nyomdokain, nem megriadva a nagyfeszültségtől, a családi kasszához mérten erős kiadástól, és a kiszámíthatatlan hivatal kényétől-kedvétől, igenis meg lehet csinálni, hogy a saját két kezeddel épített, zöld rendszámos autóddal veress végig a városon, és ingyen parkolj bárhol, míg a szegény V8-as X6-osoknak nem marad más, mint a rokiparkolók, átlóban. Laci bácsi gyönyörűen végigszámolta az egészet, forintra, fillérre, mégiscsak műszaki ember. De ha figyeled az arcát, miközben magyaráz, te is érzed: villanykacsát nem a 20 forintos kilométerenkénti megtakarításért kell készíteni, hanem a büszkeségért, ami a szemedben csillog, miközben mesélsz róla.

Friss TCTV-adás csütörtök esténként a Viasat6-on. Részletes vetítési időpontok idelent: