Egyáltalán nem lopják a Teslát

2014.08.29. 17:59

A National Insurance Crime Bureau – az Egyesült Államok biztosítási bűnözéssel foglalkozó irodája - szerint már-már hihetetlenül alacsony a Tesla Modell S lopási aránya. 2013-ban még a listára sem fért fel, amely az autólopások gyakoriságával foglalkozik.

A felmérés esetgyakorisági statisztikaalapján készül, amely azt mutatja, hogy az adott típus 1000 példányából hányat tulajdonítanak el. A Tesla tavaly 0.15-ös értéket ért el, amely azt jelenti, hogy legfeljebb három lopás történt, ez pedig kirívóan alacsonynak számít. A gyár persze mindent meg is tesz azért, hogy az autóik igazán nehéz prédák legyenek. Egy külön informatikai részleg dolgozik azon, hogy az autó egyre biztonságosabbá válljon, és a frissítéseket folyamatosan, interneten keresztül küldik a tulajdonosoknak.Beépítenek egy 3g-kártyát is, amellyel az eltulajdonított Teslát követhetik, sőt, távirányítással le is állíthatják.

Idén már előfordult egy Tesla-lopás, amely be is került a hírekbe, igaz nem az autó, hanem a tragikus kimenetel miatt. Július negyedikén egy Los Angelesben lopott autó 160 km/h-s tempóval csapódott egy oszlopnak, kettészakadt, majd kigyulladt. A balesetben a 26 éves sofőr, és a utasa is életét vesztette.

Van egy sokkal prózaibb oka is a bűnözők érdektelenségének: a Modell S egyszerűen túl fiatal. Sem a használt alkatrészekre nem alakult ki az igény, hiszen még minden példány garanciális, sem pedig a tolvajok nem ismerik azt a technikát, amivel viszonylag egyszerfűen elköthetnék az autót. Kérdés, hogy ez meddig marad így, ugyanis amint másodkézbe kerülnek az első darabok, elkezdik keresni a bontott alkatrészeket, amelyben a feketepiac is érdekelt.

.