2014.12.18. 12:16

Kínában született a száguldó kisszék: a 60 éves Xu Zhiyun készítette, durván két év alatt, minimális anyagi, de annál komolyabb szellemi befektetéssel. Az persze kérdéses, hogy mennyire tekinthető autónak a négykerekű szerkezet, bár minden van benne, ami egy autóban általában: motor, váltó, fék és kormánymű.

A fura szerkezet kicsinek tényleg kicsi: a hossza 60 centi, a szélessége 35 centi, a magassága pedig 40 centi, és ebben már benne van az előrenyúló pedálkonzol is. Rendszámot persze nem visel a jármű – alighanem belefér valamiféle helyi segédmotor-kategóriába – bár azt nem tudjuk, hogy miféle motor van benne. A hangja alapján valamiféle egyhengeres, négyütemű, fűnyíróba való gép lehet, mindenesetre a videó alapján egész tisztességes tempóra is képes.

Bár a megépítése meglehetősen sokáig tartott, a feltaláló nem költött rá sokat: 1500 jüanból, vagyis nagyjából hatvanezer forintból összehozta a gépet. Azt persze nem könnyű eldönteni, hogy a guruló sámli autónak tekinthető-e, hisz karosszériája, ami körbefogná a sofőrt, nincs, de így is figyelemre méltó jelenség.