Új traktort a parasztnak!

2010.03.22. 15:05 Módosítva: 2010.03.22. 15:05

Kicsit késve ugyan, de Romániában is beindította a kormány az új járművek vásárlására ösztönző roncsprémium programot. Tekintettel a Dacia-uralomra, ami jellemző az országra, egyértelműen saját autóiparuk megmentése a cél. A siker nem maradt el: egy hónap alatt 45 ezer régi autót vontak ki a forgalomból.

Aki Romániában bezúzatja környezetszennyezőnek minősített autóját, kupont kap, amelyet új autó vásárlásánál használhat fel. A negyvenötezer forgalomból kivont jármű tulajdonosai közül eddig csak mintegy négyezer vásárolt ténylegesen új autót, viszont akik így tettek, 65%-ban román gyártmányt választottak. Valószínűleg a többi kupon tulajdonosa is rászánja magát az új kocsi megvásárlására a közeljövőben, így a fellendítő akció hatékonynak ígérkezik.

Teljesen új ötlet azonban, hogy a traktorok tulajdonosait is a járműpark frissítésére buzdítják. Körülbelül egymillió forintnak megfelelő értékjegyet kap, aki lecseréli régi traktorát. Reméljük, a nemrégiben bemutatott John Deere 4020-hoz hasonlóan stílusos gépet választanak majd.