Több baleset, de kevesebb halál az utakon

2011.03.11. 15:56

Az év első két hónapjában ugyan romlott a statisztika 2010-hez képest, mégis van minek örülnünk: az idén eddig jóval kevesebben vesztették életüket az utakon, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

01

Az ORFK tájékoztatása szerint 1918 baleset történt Magyarországon február végéig, ami mintegy öt százalékkal haladja meg a 2010-es adatot, viszont míg tavaly 91 balesetben 106-an veszítették életüket, addig az idén 73 halálos baleset történt, 79 áldozattal. A rendőrség a balesetek okairól is közölte az aktuális statisztikát: a balesetek 37%-ában játszott főszerepet a gyorshajtás, a második helyen pedig az elsőbbségadási és kanyarodási szabályok megszegése áll az okok között. Érdekes, hogy az ittasan karambolozók száma alig változott: tavaly 201, az idén 202 esetben derült ki, hogy a sofőr alkohol befolyása alatt vezetett. A balesetek eloszlása az egyes járműkategóriák között nagyjából követi az előfordulásuk gyakoriságát. A személyautók 72%-ban okoztak balesetet, a motorkerékpárok szezonja azonban még nem kezdődött meg, így motoros baleset csupán 51 volt.

A rendőrség részéről nyilatkozó Kiss Csaba alezredes kihangsúlyozta, hogy a célkitűzésük az autóbalesetek számának megfelezése a 2001-es szinthez képest. Ennek a program szerint 2015-ig kellene teljesülnie, de az idei év első két hónapjában szerencsésen e határ alá esett az áldozatok száma, hisz tíz éve 160-an haltak meg az utakon január és február során.