2011.06.14. 12:25

Vége lehet a Saab körüli drámának: egy második kínai vállalat is beszállt a svéd autógyár tulajdonosába, a Spykerbe. A két kínai cég így többségi tulajdont szerzett – elvileg akár vihetik haza a gyártósorokat.

sb 464

A Pang Da mellett, amely korábban már letett az asztalra 30 millió eurót, a Zhejiang Youngman is részt vásárolt a Spykerben, és ezen keresztül a Saabban. A két kínai cég összesen 245 millió eurót tesz le, és ezért cserébe 54,9%-os részesedést kapnak. Az elképzelésük állítólag az, hogy a kínaiak hamarosan megkezdik a Saabok gyártását és forgalmazását Kínában. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy a svéd gyár működésébe közvetlenül is beleszólnának.

A kínaiaktól befolyó pénz várhatóan a következő generációs Saab-modellek fejlesztésére, illetve a svéd gyár fenntartására megy majd. Így befejezhetik a munkát az új Phoenix padlólemezen, amelyre aztán a következő 9-3-as és 9-5-ös épülhet. Az persze bizonytalan, hogy ennyi pénz helyrebillenti-e a Saab pénzügyi egyensúlyát, vagy csak némi haladékot biztosít a svéd gyárnak.

Mindez azonban még messze nem biztos, mivel a befektetést több kínai kormányhivatalnak még jóvá kell hagynia. Márpedig a kínai hatóságok egyszer már meghiúsítottak egy hasonló üzletet, mondván, a hazai tőke nagyobb biztonságban van, ha nem haldokló autógyárak mesterséges lélegeztetésére költik.