A Volvo kiszorítaná az Audit

2012.04.10. 15:21

Eddig nem láttuk sok jelét, hogy a kínai Geely foglalkozna a Volvo dolgaival, pedig a háttérben komoly terveket szőnek a kínaiak. Első lépcsőben egy új motorgyárat kap a svéd autógyár, és növelik a fejlesztések intenzitását, de hosszabb távon nagyon jelentős terjeszkedés, és a Geelyvel való szoros együttműködés a cél.

A tervek megvalósításához persze pénz kell, és ez legalább részben Kínából jön. Megdöbbentő összeget, 11 milliárd dollárt szánnak a Volvo pozícióinak megerősítésére, bár ezt az összeget évek alatt költenék el. A kínaiak eddig nemigen adták jelét, hogy beleszólnának a Volvo irányításába, de ez nem véletlen. Bár a Geely és a Ford megállapodásának részletei titkosak, de az látható, hogy a Volvo egyelőre a Ford műszaki megoldásaira támaszkodik, és a modellválaszték leváltásáig ez így is marad. A kínaiak pedig biztosan nem vehetik kölcsön a Ford technikáját. A Volvónál azonban komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a márka elszakadhasson a Fordtól. Új motorcsaládok és rugalmas padlólemez fejlesztése folyik, sőt, egy új motorgyár építése is a tervek közt szerepel. Így a svéd márka néhány éven belül elkészülhet azokkal a típusokkal, amelyeket már az utolsó csavarig maguk fejlesztettek.

Úgy néz ki, erre vár a Geely vezetése, amely egyebek közt saját márkát alapozna a Volvo műszaki megoldásaira, de a svéd prémium-márka kínai piaci részesedését is szeretnék a négyszeresére emelni: évi 50 ezer helyett 200 ezer Volvót szeretnének eladni az Audi és a Buick által uralt kínai luxusautó-piacon. Emellett közös beszerzésekkel, és benzinmotor-fejlesztéssel erősítené egymást a kínai és a svéd márka.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szorosabb együttműködésnek mikor lesz látszatja, de úgy néz ki, minden készen áll ahhoz, hogy a Volvóból a mostaninál sokkal erősebb szereplő váljon, ne csak a kínai, de a nemzetközi luxusautó-piacon is.