Átcímkézi a Mazda2-t a Toyota

2012.11.11. 18:25

A közeljövőben a Mazda mexikói gyárából is érkezhetnek majd városi Toyoták. A két autógyár közösen jelentette be az együttműködést, az új Toyota kisautó a Mazda2 alapjaira épülhet. Várhatóan minimális változtatásokat hajtanak majd végre a legkisebb Mazdán, melyből a Toyota évi 50 ezer darabot értékesítene saját logójával.

A Mazda mexikói gyára jelenleg is épül, a termelést 2014-ben kezdi meg, de a kis Toyotákat csak 2015-től szerelik majd össze. Az együttműködés alapján a Toyota nemcsak az autó, hanem az üzem fejlesztésének költségeibe is beszáll, ráadásul így a termelési kapacitás kihasználtsága is kedvezőbb lehet.

A Toyota elsősorban az észak-amerikai piacra szánja az átcímkézett Mazda2-t, melyet várhatóan a Yaris alá pozicionálna. Ez tovább árnyalhatja a képet, hiszen az Egyesült Államokban a Mazda2 jelenleg a Yaris vetélytársa, előbbi 14720 dolláros (3,3 millió forintos), míg utóbbi 14370 dolláros (3,2 millió forintos) alapáron vásárolható meg. A Toyota tehát éppen a Mazda eladásait csökkentheti azzal, ha a Yarisnál olcsóbban adja majd új kiskocsiját.