Feltámad a francia luxusautó

2012.12.10. 16:39

Franciaországban évtizedek óta a tömegesen gyártott nagykocsik jelentették a hazai luxusautó-gyártás csúcsát, de ez a Facel Vega feltámasztásával megváltozhat. Az első vázlatok bíztatóak, de egyelőre nehéz felmérni, hogy mi valósulhat meg az ambiciózus tervekből.

A Facel Vega meglehetősen rövid, de sikerekben gazdag pályát futott be: 1954-től 1964-ig gyártottak autókat, de ebben az időszakban a korszak legünnepeltebb sztárjai választották az elegáns, de drága kupékat és limuzinokat. A harmonikus formák alatt Chrysler mechanika dolgozott, hatalmas, 4,5-6,3 literes V8-as motorokkal. A kezdeti sikerek ellenére a Facel Vegát elsodorta néhány rosszul meghozott üzleti döntés, ám a márkanév még most is jól cseng.

Egyelőre nem derült ki, hogy ki áll a márka feltámasztásának ötlete mögött, de úgy tűnik, a forma megrajzolásán már túl vannak. Egyelőre két képet mutattak, és ezeken egy igazán formás kupé látható. Van benne valami amerikai, de határozottan jó arányúnak tűnik – ha sikerül átvinni a gyakorlatba a megálmodott formákat, akkor akár arra is lehet esély, hogy a Facel Vega második életében legalább olyan sikeres legyen, mint az elsőben volt.