Új Mitsubishi, egy kis átveréssel

2013.01.11. 16:45

A Mitsubishi az elmúlt két évtizedben csak kínlódott Európában, de most láthatóan azt remélik, a világszerte Mirage néven bemutatott kisautó fordíthat a szerencséjükön. Ugyanakkor a típus itteni jelzése – a Mirage valamiért nem használó – legalábbis meglepő. Értjük, hogy a japánok miért gondolták, hogy jó lesz a Space Star név, de mi kételkedünk.

A Space Star valószínűleg a Mitsubishi legsikeresebb modellje volt Európában az elmúlt két évtizedben. Helyben gyártották, így nem volt túlzottan drága, használható motorválasztékkal és elfogadható formatervvel készült, és ami a lényeg, a méretéhez képest átlagon felül tágas volt buszlimuzin-jellege miatt. 1998-ban még nemigen akadtak egyterűek ebben a méretkategóriában, így egész jól fogyott a típus. Így a japánok joggal gondolhatják, hogy a Space Star név – a Colttal ellentétben – még egész jól cseng. A baj az, hogy a Mirage, amely ugyanezen a néven érkezik, igazi kisautó, amely aligha lesz tágas – erre utal a 235 literes csomagtartó-méret is – márpedig a Space előtag korábban a Mitsubishi egyterűit jelölte. Így aztán csalódott lesz, aki ismerte és szerette a névrokont.

Az új kisautó egyébként tisztességes városi járműnek tűnik, ha nincs is benne semmi különleges. 3,71 méteres hosszával az A és a B szegmens közti űrbe érkezik, azaz elődjénél, a Coltnál fél számmal kisebb. Háromhengeres benzinmotorok hajtják, a kisebbik 1 literes és 69 lóerős, a nagyobbik 1,2 literes és 78 lóerős. A gyengébb változat állítólag akár 4 liter benzinnel is elmegy száz kilométert vegyes ciklusban, ami nem rossz eredmény.

Olyan különlegességet egyáltalán nem kínál az autó, amivel kilógna a kisautók közül. Egyedül az árát nem ismerjük még, de mivel Thaiföldről érkezik, azaz importvámot kell majd fizetni utána amikor megérkezik Európába, aligha lesz olcsóbb, mint helyi megfelelői. A típust mindenesetre februártól kezdik bevezetni az európai országokban, így hamarosan az is kiderül, hogy mennyire lehet versenyképes az ára és adatokkal le nem írható tulajdonságai alapján.