Megy a vita a DeLorean körül

2015.08.08. 09:23

A DeLorean DMC-12-t leginkább a Vissza a jövőbe trilógiából ismerhetjük. Megalkotója, a magyar felmenőkkel is rendelkező John DeLorean 2005-ben, nyolcvanéves korában hunyt el, a DeLorean Motor Company nevet azonban ma is őrzi egy texasi cég. Az özvegy szerint nem éppen jogosan.

A pereskedés idén januárban kezdődött, Sally DeLorean ugyanis úgy vélte, a cég jogtalanul használja fel a DeLorean márkanevet különböző termékek, így többek közt tollak, pólók, sapkák és kulcstartók értékesítéséhez. Sőt, szerinte hasonlóan használják fel a Nike, a Mattel vagy éppen az Apple azonosítóit is. A jogvita júniusra odáig jutott, hogy a lányával élő özvegynek megítéltek egy nyilvánosságra nem hozott összegű kártérítést.

Most azonban tovább bonyolódott a helyzet, ugyanis az asszony azt állítja, a texasi vállalat az utolsó pillanatban módosítana a felálláson. Hozzájárulást szeretnének kapni a márkanév további szabad felhasználásához. A DMC képviselője azt mondja, csak szeretnék folytatni azt a munkát, amelyet már húsz éve végeznek, és el akarják kerülni a jövőbeli pereskedést.

Az ügy egyébként azért is érdekes, mert a cég vezetői elmondták, már akkor is működtek, amikor még John DeLorean élt. Ő pedig tudott az üzletükről, és nem igazán zavarta, hogy a márkanevet használják. Az özvegy szerint viszont minderről semmilyen hivatalos megállapodás nem született, így jár neki a kártérítés. Kérdés, hogy végül hogyan fognak ebben a vitában igazságot tenni.

Egy kis adalék: ugyanez a cég volt az, amely 2011-ben bemutatta az elektromos DeLorean prototípusát (a képeken). Sorozatgyártásban gondolkodnak, de természetesen sok függ a pereskedés kimenetelétől. Ha ők jönnek ki jobban belőle, akkor akár reklámértéke is lehet az elhúzódó vitának.