Így szedték fel az autópályára ömlött aluminiumot

2015.08.19. 15:13 Módosítva: 2015.08.19. 16:38

Vasárnap, kora reggel felborult egy olvadt aluminiumot szállító kamion a Dortmund melletti A1-es autópályán. A kiömlött izzó, 800 celsius fokos fém több mint háromszáz négyzetméteren terült szét, több helyen harminc centi mélyen olvadt bele az aszfaltba.

A mentési munkálatokkal, vasárnap este 18:00-ra sikerült végezni. Ezután a tűzoltóság és az autópálya üzemeltető szakemberei, kézi és gépi szerszámokkal megkezdték a kifolyt alumínium felszedését. Szerencsére a tűzoltóság korábbi félelmei nem igazolódtak be, miszerint nem lesz egyszerű felszedni az oltás közben megdermedt alumíniumot, persze azért nagyon egyszerű sem volt. Bevetették az útépítésekkor használt vágó, törő és marógépeket, felmarták az érintett útszakaszt, majd újraaszfaltozták az egészet.

Hétfőn kora délután már ismét három sávon lehetett közlekedni az A1-es autópályán, tegnap reggel kilenc és délután három óra között pedig visszaépítették a középső beton elválasztókat is. Ezután már a megszokott mederben ment a forgalom. A pályaszakasz teljes kijavítása, az előzetes becslésekkel ellentétben, nem tartott egy hétig, mindössze 56 és fél órát vett igénybe a különös baleset kárainak teljes felszámolása.

Az ilyen szállítmányok nem számítanak veszélyes árunak, ezért semmilyen különleges intézkedés nem vonatkozik rájuk. Az aluminiumot eredetileg egy autógyártban használták volna fel, és a baleset idején éppen a kohóból az öntödébe szállították a folyékony fémet. Ilyen szállítmányokat hazánkban is lehet látni néhány helyen, főként a győri Audi gyár környékén fordulnak elő az olvadt alumíniumot szállító szerelvények.

Magyarországon épp két évvel ezelőtt, 2013. augusztus 7-én, a Köröshegyi völgyhídon történt egy hasonló baleset, amikor egy útellenőri autóba hajtott egy kamion, az autó felgyulladt és teljesen kiégett. A baleset és a tűz következtében az útpálya, körülbelül negyven négyzetméteres területen, valamint a szalagkorlát is megsérült. Akkor a pálya és a korlát javítása majdnem két hétig, augusztus 20-ig tartott.