Rekordveszteség a Teslánál, de nem akkora a baj

2017.11.02. 14:04

Kiadta harmadik negyedéves számait a Tesla: 619,4 millió dolláros veszteséget hozott össze a vállalat júliustól októberig, de nem olyan nagy a baj, mint elsőre tűnik.

tesla

Fennállása tán legizgalmasabb idejét éli a kaliforniai villanyautó-gyártó. A prémium Model S és Model X után ezekben a hónapokban futtatják fel épp az amerikai középosztály számára is elérhető, relatív olcsó Model 3-as gyártását. Ha minden jól megy, a következő években az eddig kis gyártóból nagypályás lesz, anyagilag viszont ez az időszak még a befektetők pénzének égetéséről szól.

Az idei harmadik negyedév 619,4 millió dolláros (160 milliárd forint) vesztesége negatív házi rekord a Teslánál. A vállalat eddig is veszteséget veszteségre termelt, ennyit azonban még sosem sikerült összehozniuk egy negyedéven belül. A nagy veszteség azonban annyira nem is borús, egyik oka például, hogy a Tesla egy 1,1 milliárdos tőkeberuházást eszközölt, másrészt még mindig sok pénz megy el a Model 3 gyártásának felfuttatására.

Árbevételük a negyedévben egyébiránt 2,98 milliárd dollár volt, ami 30 százalékos növekedést jelent. A leszállított autók száma is növekedett (26 150-re), azonban ezekből még mindössze 260 volt Model 3, pedig a negyedévre 1500 volt a terv.