15 perces töltési időt ígér villanyautóira a Honda

2017.11.23. 17:08

Öt éven belül lényegesen gyorsabb villanytöltésről beszélnek a Hondánál. A villanyautós kínálatbővítés előtt álló japánok az ígérik, 2022-re tizenöt perc alatt feltölthető, 240 kilométeres hatótávra képes autójuk lesz.

1

Bár első sorozatgyártású elektromos autójuk is még bő egy évre van, már a húszas évek első felére készülnek a Hondánál. A japánok meg is tették az első lépéseket, hogy teljesíteni tudják öt éven belül azt, ami ma a villanyautózás egyik legnagyobb hiánya: a tényleg gyors gyorstöltést. Állítólag már háta fordítottak a Panasonic akkumulátorainak és egy új partnerrel készülnek, hogy öt éven belül simán menjen a 15 perces gyorstöltés egy komolyan vehető hatótávú autóval.

Az ígéret sikere persze külső tényezőktől is függ, a töltőhálózat legalább annyira fontos a kérdésben, mint az, hogy mit bír az akkucsomag. Etéren optimisták lehetnek a Hondánál: Japánban már nagyban zajlik a 150 kW-os töltőállomások cseréje 350 kW-osra, és várhatóan Európában is izmosítják majd az állomásokat a következő években.