Egész olcsó a japán luxuslimó

2018.06.23. 07:45

Bár tavaly mutatták be a Toyota Century harmadik generációját, a luxusmodellt csak most kezdik forgalmazni Japánban. Ennek kapcsán kiderült az is, hogy mibe kerül, és hogy mennyit terveznek gyártani belőle.

A 19 600 000 jenes ár olyan 153 ezer eurónak, vagy 49,7 millió forintnak felel meg, amit nehéz lenne kevésnek nevezni, viszont ahhoz képest, hogy presztízsben és kidolgozásban is a legdrágább luxusautók megfelelőjének szánták, még mindig egész barátságos ez az árcédula: Rolls-Royce-ból még a legolcsóbb Ghostot sem kapnánk meg 200 ezer euró alatt.

Talán ennek köszönhető, hogy viszonylag sokat terveznek legyártani: heti 50 példány szerepel a tervekben, ami évente 2600 autót jelent. Ez pedig luxusautóból nem kevés. Ám ha azt nézzük, hogy Japánban ilyennel jár, aki számít – kezdve a miniszterelnöktől a cégvezetőkön át a jakuza-főnökökig – akkor érthető a Toyota optimizmusa.

Valószínű, hogy a Centuryval Japánon kívül továbbra is viszonylag ritkán lehet majd összefutni – bár az új hibrid hajtásrendszer alighanem bárhol teljesítené a károsanyag-kibocsátási normákat – így csak japánban rontja majd a Bentley, a Rolls-Royce és a Maybach-Mercedes üzletét.