Komondorokat vásárol a tűzoltóság

2018.12.11. 12:34

A Gamma Zrt. 2012-ben mutatta be Komondor RDO 3211 típust, melyet a Totalcaron is bemutattunk. Az elmúlt hat évben a prototípus AVB-t (vegyi- felderítő) további öt újabb Komondor-változat követte. Többek között a műszaki mentő, a csapatszállító és a rövid változat bővítette a típuscsaládot. E Komondorok közül az egyik az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. balesetelhárító egységéhez került.

Úgy néz ki, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM-OKF), lesz a Komondorok következő megrendelője, ugyanis még tavaly év végén írt ki egy közbeszerzést a BM-OKF, mely szerint három, különleges rendeltetésű hordozójárművet szereznének be, moduláris cserekonténerekkel. Ezeket a cserefelépítményeket erdőtüzeknél és műszaki mentéseknél használná a katasztrófavédelem. E három hordozójármű, a cserekonténerekkel együtt, három megyébe kerülhet: Pest, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén kaphat egyet-egyet.

Az RDO Komondor Facebook-oldalának egyik kommentjéből kiderül, hogy a BM-OKF 3 db hordozójármű tenderét a Gamma Zrt. nyerte, a Komondor háromtengelyes változatával. A hivatalosan dupla fülkés, többcélú, cserefelépítményes járművek az RDO-4332 típusra épülnek majd.

A hordozójárművet nem csak páncélzata, de a menettulajdonságai is különlegessé teszik. A lánglovag-kivitelű, önhordó karosszériás Komondorban egy 500 lóerős, Euro V-ös, 12 literes motor dolgozik majd, egy Allison váltóval összekapcsolva. Az alapjármű hat fős beavatkozó személyzet szállítására lesz képes, még nehéz terepen is. Mindkét felépítményhez tartozik egy 7000 literes víz- és habtartály. A műszaki mentő felépítmény része a daru és egy emelve vontató berendezés is. Azonban beépítésre kerül a többi, hagyományosan alkalmazott műszaki mentő felszerelés is.

Páncélozott tűzoltójárművek több európai országban is üzemelnek, például Csehországban is vannak ilyenek Tatra-alapokon. A páncélozott tűzoltójárműveknek azért van létjogosultsága, mert ezek a vegyi- és sugárkatasztrófákon kívül az erdőtüzek felszámolásában is segíthetnek.

Ha minden igaz, a Gamma Zrt. már megkezdte az első két tűzoltó Komondor összeszerelését, amelyeket a tervek szerint 2019 második felében szállítanak le a megrendelő BM-OKF-nek, így hamarosan hazánk is csatlakozik a páncélozott járműveket tűzoltási feladatokra használó országok sorába.