Durva meglepetés jöhet, ha vége lesz a benzinárstopnak

2022.03.07. 16:53

A holtankoljak.hu számításai szerint szerdától, ha nem lenne árstop, a benzin literjéért 594, a gázolajért literenként 640 forintot kellene fizetni a benzinkutakon. A csillagászati árszint a benzin nagykereskedelmi árának 41 forintos, a gázolajénak pedig 66 forintos áremelkedéséből adódik, amit az árkorlát miatt a kiskereskedőknek nem, azonban az egyéb szerződéses ügyfeleknek meg kell fizetniük. Az ugrás nemcsak az árszint magassága miatt számít mérföldkőnek, hanem azért is, mert a két üzemanyagfajta közül a drágább gázolaj esetében már a nettó, azaz áfa nélküli ár is magasabbra adódik, mint a jelenlegi hatósági ár. Míg az utóbbi közismerten 480 forint/liter (a gyakorlatban 479,9 forint/liter), addig a gázolaj nettó ára 503,4 forintra jönne ki. A benzin nettó ára egyelőre nem sokkal, de alacsonyabb lenne a limitált bruttó árnál, 467,7 forint/liter.

Az árugrást kettős hatás okozza. Egyszerre emelkedik ugyanis jelentősen a nyersolaj ára, és romlik már-már megjósolhatatlan mértékben a forint árfolyama a dollárhoz képest. Csak az utóbbi napok eseményeként a nyersolaj harmadával drágult, azaz a hordónkénti 90 dollárról 120 dollár fölé pattant az ára. Eközben azonban a forint sem pihent, az árfolyama mintegy 15 százalékot romlott a dollárhoz képest. Az amerikai valuta ára így 315 forintról 365-re ugrott, 2022. március 7-én délután épp 362 környékére visszaesett, de jelentős javulást egyetlen szakember sem vár.

A nyersolaj forintban kifejezett árára ez a kettős folyamat együttesen hat, vagyis a kettő szorzata érvényesül. Novemberben, az üzemanyag-árstop bevezetése előtt a benzin ára például 506, a gázolajé 512 forint volt literenként, a nyersolaj ára 77 dollár volt, a dollár árfolyama pedig 312 forint. Így egy hordó nyersolaj elvben körülbelül 24 000 forintba került akkor. A jelenlegi 125,5 dolláros olajár és 365 forintos dollár-árfolyam mellett egy hordó olaj ára viszont már mintegy 45 800 forint, azaz közel kétszer annyi.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az üzemanyagok árának több olyan összetevője van, amelyek nem arányosak a nyersanyag bekerülési árával, hanem állandóak. Ha nem így lenne, akkor az üzemanyagok ára is megduplázódna. Ilyen tétel a jövedéki adó (50 dollár feletti hordónkénti olajár esetén benzinre 120 forint/liter, gázolajra 110,35 forint), a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség számára befizetendő hozzájárulás (benzinnél 4,145 forint/liter, gázolajnál 3,883 forint/liter). Ez utóbbit február végén az árstop miatt elengedte a kormány, és a jövedéki adó is csökkent 5-5 forinttal. De körülbelül állandónak tekinthetők, legalábbis ilyen időtávlatban az előállítási, azaz a finomítási és szállítási díjak. Ami érdekes kérdés, az a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi árrés, vagyis az a díj, amit költségei fedezésére a nagykereskedő, illetve a benzinkutas tesz rá az üzemanyag árára. Az árstop miatt mindkettő lecsökkent, a kiskereskedelmi árrés pedig lényegében eltűnt, sőt rövid időre negatívba fordult, vagyis magasabb volt az üzemanyag beszerzési ára, mint amennyiért tovább kellett adni.

Főként a kisebb kutakat véglegesen ellehetetleníthette volna, ha a nettó ár magasabb maradt volna, mint a hatóságilag rögzített ár. A kedvezőtlen hatást azonban tompítja, hogy a múlt héten a nagykereskedelmi árra is felső korlátot határoztak meg, ami a kiskereskedelmi árral egyezően 480 forint. Ebben azonban így sincs benne az a kiskereskedelmi árrés, amiből a kisebb kutak a fenntartási, üzemeltetési és bérköltségeiket fedezik.

A kedvezőtlen folyamatok legfőbb oka természetesen az orosz-ukrán háború. Ha a helyzet tovább romlik, a nyersolaj ára éppúgy tovább emelkedhet, mint ahogy (a dollárhoz képest) a forint romlása is  folytatódik, ami az egymást erősítő hatás miatt beláthatatlan magasságokba lökheti a valóságos üzemanyagárakat: Nyugat-Európában már 7-800 forint is előfordul. Kérdés, hogyan alakul a jelenlegi árplafon: a kormány egyelőre a nagykereskedelmi és a kutakon érvényesülő kiskereskedelmi árakat is befagyasztotta május 15-ig, viszont ha ennek vége, nagyon durva árakra ébredhetünk.