Modern belsővel és retró külsővel jön az új Toyota Land Cruiser

2023.08.02. 11:46

Hivatalosan is leleplezték a Toyota Land Cruiser új generációját. Külsejével visszatértek a gyökerekhez, míg beltere és meghajtása tovább haladt a korral. 

A régebbi Land Cruiserek az offroadozás legmeghatározóbb autói közé tartoznak, bár az elmúlt generációkban eléggé elsuvosodott a modell. Az új generációval viszont szakítanak a városias megjelenéssel és visszatérnek a gyökerekhez. Az új Land Cruiser megtartja klasszikus, robusztus vázszerkezetét, amit a Toyota GA-F platformjára építenek. Ezen a platformon nyugszik a jelenlegi Land Cruiser és a Toyota Tundra is.

Az új karosszéria és váz együttes merevsége 30 százalékkal nagyobb az elődénél, ez hozzájárul a jobb kezelhetőséghez és menetkomforthoz. Hasmagassága 22 centiméter, terepszögei 31, 22 és 25 fokosak. A komforton segít továbbá, hogy ez lesz az első Land Cruiser, amibe elektromos szervókormányt (EPS) szereltek, az EPS miatt pedig sávkövető asszisztens is lesz a modellben. Az offroadozáshoz további segítség, hogy SDM-mel, vagyis gombnyomásra ki-be akasztható első stabilizátorral rendelkezik az új Land Cruiser is.

A Land Cruiser teljes hossza 4,92 méter, 2,85 méteres tengelytávval. 1,98 méteres szélességével és 1,87 méteres magasságával pedig nem mondható egy apró autónak. Ennek köszönhetően akár hétüléses konfigurációval is kérhető.

Az új generáció Európában először egy 2,8 literes, 204 lóerős turbódízel motorral és nyolcfokozatú Direct Shift automata sebességváltóval lesz elérhető. Ezzel a vonatási képessége 3,5 tonna. 2025-re viszont lesz egy 48 voltos lágyhibrid hajtáslánca is a Land Cruisernek. Aki viszont egyből hibriddel szerelt verziót szeretne, annak az Egyesült Államokig kell mennie, ugyanis ott egy 326 lóerős, 2,4 literes turbós négyhengeres benzinmotorból és egy 48 lóerős villanymotorból álló konfigurációval árulják először.

Európa kezdetben kap egy különleges, First Edition kiadást, amire októbertől lehet lecsapni, és sietni is kell vele, ugyani csak háromezer darabot gyártanak belőle. A sárga vagy kék színben kérhető kiadás különlegességei a klasszikus kerek fényszórók. Árakról egyelőre nem mondtak semmit.