Szilárdtest akkumulátorral dobna piacra elektromos autót a kínai IM Motors

2024.03.26. 08:09

A kínai SAIC csoport alá tartozó IM Motors egy egészen új technológiával felszerelt elektromos autót dobna piacra májusban. Az IM L6 névre keresztelt modell szilárdtest akkumulátort alkalmazna, annak minden előnyével.

Pontos részletek várhatóan majd csak április 8-án derülnek ki egy technológiai konferencián, ám annyit már közöltek, hogy egy 130 kWh-s szilárdtest akkumulátorral szerelnék fel újonnan érkező L6 modelljüket. A SAIC állítása szerint az autó 900 voltos ultragyors töltésre is képes lehet amellett, hogy egy adott pillanatban hatalmas energiát tud majd leadni.

Az akkumulátor pozitív elektródáját (katód) magas nikkeltartalmú anyaggal vonják be, míg a negatív oldal (anód) egy nagy fajlagos energiájú kompozit-szilícium-karbon anyagból készül. Az akkumulátorban található szilárd elektrolit – mely miatt szilárdtest akkumulátorként is hívják a megoldást – a kínaiak önálló fejlesztése.

Az anyagokon túl új gyártási technológiát is alkalmaztak az IM Motorsnál és csökkentették az akkumulátor belső ellenállását. Ennek köszönhetően ultragyors töltést és kisülést értek el amellett, hogy állítólag a technológia biztonságosabb. Egyfelől nem fog szivárogni, így az égés és a robbanás kockázata is alacsonyabb. Másfelől pedig az új technológia megoldja a szilícium alapú anyagok kitágulását, így nem tud hasasodni vagy feszülni az akkumulátor csomag.

1488x0 1 autohomecar  ChxoHmXf8FiAE8KjAAWySykEh2o730

Ezzel a technológiával a kínai CLTC ciklus szerint akár 1000 kilométer megtételére is képes lehet egy töltéssel az L6. Ez az érték WLTP szabvány szerint csupán 800 kilométer, ami így is egy remek érték. Első körben várhatóan csak CATL féle hagyományos Li-Ion akkumulátorokkal jelenik meg az autó és később kapja meg a frissen fejlesztett szilárdtest csomagokat. A SAIC azt szeretné, ha az IM is nemzetközi gyártó lenne így Európába is elhozzák majd. Arról egyelőre nem tudni, hogy marad az IM Motors név, vagy MG-ként futnak majd az autóik.

Forrás: Cars News China