Ez már nem terror, rémuralom: itt az Audi RS Q8 Performance

2024.06.25. 11:30

  • Frissítést kapott az Audi RS Q8 és vele együtt megjelent az RS Q8 Performance.
  • A Performance 40 lóerővel és 50 Nm-rel erősebb.
  • A Performance verzió rekordot döntött a Nordschleifén, ezzel a legyorsabb SUV lett.

Az Audi Q8 formájában és méretében van valami fenyegető, amivel jobban kitűnik hasonló méretű riválisai közül. Ezt tetőzni az RS Q8-cal lehet, ami 600 lóerő, és 3,8 másodperc alatt van százon úgy, hogy 2,5 tonnáról beszélünk. Ez azonban már nem a csúcs, ugyanis megcsinálták a RS Q8 Performance-t, ami egyből megdöntötte a Nürburgring Nordschleife leggyorsabb széria SUV rekordját.

Az RS Q8 Performance 4 literes duplaturbós V8-asa 40 lóerővel tud többet az RS Q8-nál, csúcsnyomatéka is több, 850 Nm a maximum. A teljesítmény mellett finomítottak az RS-specifikus hangolású adaptív sport-légrugókon, az elektromechanikus aktív gördülésstabilizáláson (eAWS), az összkerékkormányzáson és a differenciálművön. Ezekkel az apró módosításokkal az RS Q8 Performance 7:36,698 alatt ment körbe a Nordschleifén, ez két másodperccel kevesebb, mint amit az eddigi rekordtartó Porsche Cayenne Turbo GT tudott.

A kipufogórendszer könnyebb, hangzása mélyebb lett, de ha extraként kiválasztja valaki az RS sport kipufogórendszert, akkor hangosabb is lesz.

Az RS Q8 Performance-szal együtt a sima RS Q8-at is frissítették. Teljesítményben nem változott, csak külsőleg, ott is minimálisan, nem úgy, mint a Q8, ami erősebb lett. A változást az elején keressük, ahol a hűtőrács lett más, az oldalsó légbeömlők pedig nagyobbak. A változtatások agresszívabb összhatást keltenek, pedig eddig sem volt túl jámbor látvány az RS Q8.

A matrix LED fényszóró már az alapfelszereltség része, ahogy az OLED féklámpák is. Egy új felnit is lehet választani az Audira, ami természetesen 23 colos és matt arany színű. A kerámia kompozit fékek ugyanúgy extrák. A színpaletta három árnyalattal bővült: egy Sakhir Gold arannyal, Ascari Blue kékkel és Chili Red pirossal.

A frissített RS Q8 és Performance már ebben a hónapban előrendelhető: az előbbi 141 900 euróról (56 milió forint), az utóbbi 155 700 euróról (61,5 millió forint) indul.