Eladó a világ legdrágább versenyautója

2007.01.24. 12:52

Az 1939-es Auto Union Type D-t február közepén árverezi el a Christie's aukciós ház a párizsi Rétromobile kiállítás keretében. Valószínűleg ez lesz minden idők legdrágább versenyautója, hiszen az árverés szervezői 8,8 és 12 millió euró közé teszik a reális értékét. Az elképesztő érték abból a tényből adódik, hogy az utolsó háború előtti Auto Union versenyautóból ez az egy példány létezik.

Az autó története meglehetősen kalandos: egyetlen sikeres versenyszezon után a háború során az Auto Union raktárában állt, majd a Vörös Hadsereg vitte magával hadizsákmány gyanánt, több társával együtt. Sokáig úgy nézett ki, hogy az autó végleg elveszett a világ számára, míg az 1980-as években egy amerikai megszállott, Paul Karassik el nem kezdte keresni a Szovjetunió utódállamaiban. Több mint tíz év kutatás után alkatrészeire szedve talált rá két Type D versenyautóra, az 1938-as első változatra, és az árverésen szereplő 1939-es, továbbfejlesztett modellre. Az autókat Angliában építették újjá az Auto Union jogutódjának, az Audinak a segítségével, és az autógyár meg is vásárolta a régebbi példányt saját gyűjteménye számára. Az 1939-es példány azonban magánkézben maradt.

Az Auto Union Type D mai szemmel nézve is félelmetes: ez a virsligumikon száguldó szivarforma gép akár 330 km/h-s sebességgel is száguldhat, kétlépcsős kompresszorral lélegeztetett háromliteres, V12-es motorjának 460 lóerejétől hajtva. A típust annak idején olyan legendás versenyzők használták, mint Hans Stuck vagy Tazio Nuvolari, és két nagydíjas versenyt is nyertek vele: egyet Franciaországban, egyet pedig Jugoszláviában.

A legendás gépet február 17-én bocsátják árverésre, így hamarosan kiderül, a gyűjtők mekkora összeget hajlandóak feláldozni a korszak egyik utolsó, magánemberek számára is elérhető versenyautójának megszerzéséért.