Nem vásárol többé autógyártót a Mercedes

2007.05.22. 11:44

Bulémiás roham utáni csömörre emlékeztet a Daimler AG. új hozzáállása a felvásárlásokhoz és cégegyesítésekhez.

A német cég első embere, Dieter Zetsche egy német újságnak nyilatkozva azt találta mondani, nincs olyan felvásárlási célpont, amely erősebbé tehetné a Mercedest. "Az autóipar csúcsán vagyunk a Mercedes márkával, és bármilyen más céggel egyesülnénk, az csak visszahúzna minket" – mondta a menedzser, aki mintegy mellesleg a Chrysler éléről került a Dailmer AG. vezérigazgatói székébe. Zetsche szavai persze a Mercedes vezetésének, és tulajdonosainak véleményét tükrözik. Ugyanaz a gondolat fedezhető fel mögöttük, ami korábban azt is meggátolta, hogy a Chryslerrel és a Mitsubishivel elmélyítsék, és hatékonyabbá tegyék az együttműködést: a Mercedes számára egyetlen partner sem lehet elég jó.

Az évtized elején még úgy nézett ki, a Mercedes köré hatalmas autógyártó birodalom szerveződhet. 1998-ban a Chryslert, 2000-ben pedig a Mitsubishit vásárolták fel, sőt, egy ideig a Hyundaiban is jelentős részesedést birtokolt a DaimlerChrysler. A tervek szerint a Chrysler és a Mitsubishi szoros együttműködése garantálta volna a nyereséges működést, a Hyundai pedig a Mercedes haszonjármű-üzletágát segítette volna. A német vezetés azonban képtelen volt összehangolni a monumentális feladat végrehajtását, így előbb a Mitsubishitől, most pedig a Chryslertől szabadultak meg jelentős veszteséggel, míg a Hyundai részvényeit némi haszonnal továbbadták. Jelenleg úgy néz ki, ezzel végleg lemondtak róla, hogy valamiképp részesedést szerezzenek a tömegautók hatalmas piacából, de lehet, hogy a Mercedes számára valójában ez lesz a jó megoldás, hosszabb távon is.

A prémium-kategóriában, ahol a Mercedes a legnagyobb nevek közé tartozik, viszonylag kevés autó eladásával is hatalmas haszonra lehet szert tenni. A pozitív példa a legnagyobb rivális lehet: a BMW a Rover 2000-es eladása óta ugyanilyen mereven zárkózik el a cégfelvásárlás gondolatától, mégis a világ egyik legnagyobb haszonnal működő autóipari vállalkozásaként működött az utóbbi hét évben.