Ford Connect: Amerika új taxija?

2008.03.20. 15:14

Nem is kérdés, hogy az öreg Crown Victoria taxik ideje lassan lejár, de a Ford szeretné megtartani ezt a jövedelmező piacot, amelyet éveken át versenytárs nélkül uralt. A folyamatosan dráguló benzin és a nagyvárosok krónikus helyhiánya miatt a taxivállalatok is új típusokat keresnek, hiszen nem volna kifizetődő tovább fenntartani az óriási, V8-as motorral hajtott cirkálókból álló flottákat.


Galéria - kattintson a képre

A Ford ezért készített egy taxitanulmányt, amely megoldást jelenthet a taxisoknak is, és lehetőséget a detroiti cégnek, hogy megőrizze vezető szerepét a taxipiacon. Az Egyesült Államokban csak nemrég bemutatott Tourneo Conncetet választották alapul, amely magas és tágas, dobozszerű karosszériájával legalább akkora teret kínál az utasoknak, és sokkal többet a csomagoknak, mint a Crown Victoria, viszont kétliteres benzinmotorja jóval takarékosabb, az utcából is kevesebb helyet foglal, és tolóajtaja révén könnyebb a beszállás is. A taxizáshoz persze számos részletében át kellett alakítani az az autót. Erős légkondicionáló kellett bele, hogy a nagy légtér mindig megfelelő hőmérsékletű lehessen, és a sofőr védelméről is gondoskodni kellett. De ha a taxitársaságoknak is tetszik a Ford ajánlata, és elegendő megrendelés fut majd be, akkor nyilván nem okozhat gondot, hogy a megfelelő módosításokkal kínálják a típust.

A taxipiacra persze más gyártók is szívesen rátennék a kezüket, így valószínű, hogy később a Ford vetélytársai is építenek majd hasonló prototípusokat, és a taxitrásaságok döntésén múlik majd, hogy milyen modellekkel válthatják fel a Crown Victoriákat a következő néhány év során New York és a többi, hasonlóan zsúfolt nagyváros utcáin.